Leuk in huis
Image default
Aanbiedingen

Verschillende houtboren

Als u wilt boren, dan heeft u in elk geval altijd voldoende keuze. Neemt u het aanbod boren nader onder de loep, dan worden die vaak onderverdeeld in metaalboren, steen- en betonboren, diamantboren en houtboren. Waarschijnlijk wordt de houtboor het meest gebruikt van alle boren, want hoe vaak moet er niet even snel iets in hout geboord worden. Doorgaans gaat het dan om de wat zachtere houtsoorten in de vorm van bijvoorbeeld vurenhout en MDF of plaatmateriaal.

Perfecte houtboren voor in zachter hout

Laten we ons beperken tot de houtboren en de perfecte boren voor in zachter hout. Deze boren worden ook wel de machinale boren genoemd. U plaatst de boor gewoon in uw boormachine en kunt uw werk doen. Binnen het aanbod machinale houtboren wordt nadrukkelijk onderscheid gemaakt tussen boren van verschillende diktes. Standaard hebt u de keuze uit machinale boren die variëren van 3 tot 30 millimeter. Voor de extreme gevallen zijn overigens wel extra lange houtboren beschikbaar tot wel 25 centimeter. Overigens is het aan te raden een houtborenset in huis te hebben. Dan weet u zeker dat u altijd aan het werk kunt.

 

Bij Boorkopen vind je boren voor elk soort hout!

Machinale boren doen vooral roterend hun werk

Machinale boren doen vooral roterend hun werk. Vaak kunt u al bij een laag toerental en de standaard boormachine prima uw werk doen. Als we spreken over de wat dikkere boren, dan doelen we specifiek op boren die tussen de 10 en 14 millimeter zijn. Goede boren voor hout hebben een centreerpunt waarmee precisiewerk geleverd kan worden. U kunt met een centreerpunt exact op het juiste punt aanzetten. Door de aanwezigheid van groeven worden de spaanders veilig afgevoerd. Eigenlijk is het boren zeer eenvoudig, mits u maar de beschikking hebt over een goede boormachine. Houtboren herkennen is geen probleem, al was het alleen al vanwege de scherpe punt waarover het beschikt.

Ontdek gemak van houtboren

Behalve houtboren in de vorm van machinale boren, kunt u ook een beroep doen op speedboren. Deze boren zijn verkrijgbaar tot uitvoeringen van 40 millimeter. Door de aanwezigheid van voorsnijders boort u met deze boor eenvoudig door het hout. Met een speedboor werkt u wat gemakkelijker. Het kost minder moeite om door het hout te komen. Want ook hout dat wordt omschreven als zacht hout kan nog best taai zijn. Vergis u daar niet in.

De slangenboor wordt ook wel balkenboor genoemd

Wat betreft het boren van hout is er ook nog de optie om een slangenboor te gebruiken. Deze boor staat in de volksmond ook wel bekend als balkenboor of houtspiraalboor. Deze boor heeft een extra grove spiraal. Dit maakt dat het boorsel waarmee u tijdens de werkzaamheden geconfronteerd wordt, goed en eenvoudig afgevoerd wordt. Bijzonder aan dit type boor is dat het beschikt over schroefdraad op de punt van de boor. Tenslotte kunt u nog werken met de verzinkboren, standaard beschikbaar in 4, 5 en 6 millimeter uitvoeringen. Bij deze boren krijgt u standaard een centreerboor geleverd en door gebruik te maken van de eveneens meegeleverde inbussleutel is ie traploos in te stellen.