Leuk in huis
Image default
Bloemen en Planten

Hoe moet je planten beschermen tegen de vorst.

Wanneer planten beschermen tegen de vorst

Het najaar is een goed moment om voorbereidingen te treffen en niet winterharde planten te beschermen door ze te isoleren, verhuizen of af te dekken. Wacht niet te lang, eind oktober is over het algemeen wel de uiterste periode om vaste planten te verplanten. De grond moet nog warm genoeg zijn zodat wortels zich snel kunnen vastzetten in de grond.

 

Hoe planten beschermen tegen de vorst

Er zijn drie goede manieren om planten te beschermen tegen de vorst: planten isoleren of inpakken, planten afdekken of planten verhuizen.

 

Planten isoleren of inpakken tegen de vorst

Gaat u planten isoleren of inpakken als bescherming tegen de vorst dan is het belangrijk dat de planten droog zijn, dat ze kunnen blijven ademen en dat ze niet te snel weer opwarmen. Grote temperatuurschommelingen zijn niet goed voor matig- en niet winterharde planten.

 

Een plant goed inpakken tegen de vorst:

  1. Op de bodem legt u een laag bladeren of stro, zo houdt de plant lekkere warme voeten. Bij planten die gevoelig zijn voor rotten kunt u dit beter niet doen of regelmatig even controleren of de stro of bladeren niet te nat zijn geworden.
  2. Sla wat bamboe stokken of in het geval van grote bomen wat stevigere piketten rondom de plant of boom.
  3. Wikkel om de palen wat jutte, vliesdoek of rieten matten heen om de plant goed af te dekken. Plastic of ander niet luchtdoorlatend materiaal is niet aan te raden omdat dit rotten van de plant als gevolg kan hebben.

 

Planten isoleren tegen de vorst:

Planten die erg gevoelig zijn voor vorst of op de tocht staan kunnen naast inpakken nog wat extra worden geïsoleerd door er wat droog stro bij te stoppen of een dubbelwandige tent eromheen te bouwen en deze te isoleren. Hoe bouwt u een dubbelwandige tent.

  1. Volg dezelfde stappen als hierboven is beschreven voor het inpakken van een plant.
  2. Sla vervolgens nog een tweede piket voor de andere met een ruimte van 3 a 4 centimeter ertussen, gebruik eventueel een klein blokje hout tussen de twee piketten als afstandshouder.
  3. Wikkel nu ook om de tweede rij piketten wat jutte, vliesdoek of rieten matten heen en vul de tussenruimte op met stro.

 

Let op! Houd altijd goed in de gaten of de plant gedurende de winter niet te nat wordt en als de temperaturen ruim boven het vriespunt blijven kunt u de isolatie tijdelijk verwijderen zodat de plant goed kan ademen en droog blijft.

 

Planten naar binnen verhuizen om ze tegen de vorst te beschermen

Tropische of subtropische planten in potten kunnen het best naar binnen worden gehaald, zet ze in de schuur, een serre of andere vorstvrije ruimte. Temperaturen van tussen de 5 en 10 graden Celsius zijn prima. Mocht de ruimte waar u ze naartoe verhuist soms toch kouder worden wikkel de plant dan alsnog in met wat  jutte of vliesdoek.

Wilt u weten welke planten u moet beschermen tegen de vorst dan kunt u dit via deze link nalezen. Op Tuincentrum Overzicht.nl staan regelmatig hadinge en relevante tuintips, zoals nu de tuintips van de maand oktober.

Bron van dit artikel : http://www.tuincentrumoverzicht.nl/actueel/2556/planten-beschermen-tegen-te-vorst