Leuk in huis
Image default
Bloemen en Planten

Hoe moet je planten scheuren of delen?

Hoe moet je planten scheuren of delen?

Het najaar leent zich perfect voor het scheuren van vaste planten. Bij het scheuren deelt u de moederplant op in twee of meerdere stukken. Scheuren wordt ook wel het verjongen of delen van planten genoemd.

Waarom worden planten gescheurd? 
Vaste planten worden gescheurd omdat ze naar verloop van tijd een harde en lelijke kern krijgen die nog maar weinig groeikracht bevat. De sterkste jonge delen van een plant groeien na een periode van rust aan de buitenzijde van de plant, deze hebben het meeste groeikracht en worden vaak mooier dan de kern van de plant. Omdat een brede plant met een uitgebloeide droge kern niet mooi is worden de meeste vaste planten na drie tot vijf jaar gescheurd. Een andere reden om een plant te scheuren is dat er van één plant meerdere planten gemaakt kunnen worden.

Wanneer kunnen planten het best gescheurd worden?
Het best kunnen planten gescheurd worden in het voor- of najaar als ze nog in rust zijn en de grond warm is. Wacht in het voorjaar dus niet tot ze al volop in bloei staan en begin in het najaar nog voor de vorst de grond raakt. Planten worden gemiddeld na drie tot vijf jaar gescheurd, maar dit bepaalt u zelf. Vindt u een plant te groot geworden of vindt u de kern lelijk geworden dan neemt u een spade ter hand en kunt u gaan scheuren!

Hoe moeten planten worden gescheurd?
Is de plant in rust en is er nog geen vorst aan de grond dat gaat u als volgt te werk:

 1. Trek een paar oude kleren uit de kast!
 2. Verwijder verdroogde bladeren en aangegroeid onkruid.
 3. Geef de plant een uur voordat u aan de slag gaat voldoende water. Op deze manier bind de grond goed en is het makkelijker om de plant te scheuren. Daarnaast is het ook goed voor het aangroeien van nieuwe wortels en scheuten.
 4. Steek de plant rondom uit met een spade en haal hem uit de grond.
 5. Vervolgens deelt u de plant in twee stukken zoals in bovenstaande afbeelding is weergegeven. Als de plant groot genoeg is kan hij ook in meerdere stukken worden opgedeeld.
 6. Is de kern erg groot en lelijk dan kunt u deze verwijderen zodat u alleen de mooiste delen van de plant overhoudt.
 7. Plant de nieuwe delen in een voedingsrijke bodem en geef deze voldoende water.
 8. Scheurt u in het najaar dan kunt u rondom de plant bladeren, houtschors, stro of gemaaid gras strooien als bescherming tegen de vorst.

Welke planten kunnen worden gescheurd?

Voor een overzicht van planten die u kunt scheuren verwijzen wij u naar een artikel op Tuincentrum Overzicht.nl. 

 

Welke planten kunnen niet worden gescheurd?

De volgende planten kunt u niet scheuren of delen:

 1. Gypsophilia
 2. Gaura lindheimeri
 3. Lavatera
 4. Euphorbia-soorten

Zo, nu kunt u lekker gaan scheuren, delen, splitsen, vermenigvuldigen of hoe we deze klus ook moeten noemen! Wij wensen u in ieder geval veel plezier met deze tuinklus en hopen dat u veel plezier zult hebben van de nieuwe planten die zijn ontstaan door deze inspanning.

Volg TuincentrumOverzicht.nl voor meer leuke artikelen en tips!

Wilt u meer tuintips, tuinnieuws en andere leuke tuinartikelen van ons ontvangen volg ons dan op Facebook, Twitter, Google+ of meld u aan voor onze nieuwsbrief op Tuincentrum Overzicht.nl

 

Bron van dit artikel : http://www.tuincentrumoverzicht.nl/actueel/2544/planten-scheuren