Leuk in huis
Image default
Bloemen en Planten

Hoe u een hortensia moet snoeien!

Hoe u een hortensia moet snoeien!

Hortensia’s, parels van de tuin en verkrijgbaar in prachtige kleuren die geregeld in elkaar overlopen, zoals wit, blauw/paar en roze. Niet zo vreemd dat de Hortensia een van de populairste tuinplanten van Nederland is. Toch is enige kennis over de hortensia en de manier waarop de hortensia gesnoeid moet worden geen overbodige luxe, hortensia’s kunnen namelijk erg breed en hoog worden en dat past niet in iedere tuin.

Wanneer moeten hortensia’s worden gesnoeid?

Wanneer hortensia’s gesnoeid moeten worden daar is niet iedereen het over eens, maar wij hebben er een duidelijke menig over, NA DE WINTER! Als hortensia’s voor de winter worden gesnoeid en er komt strenge vorst dan bestaat de kans dat afgeknipte takken volledig bevriezen en afsterven, dat wilt u natuurlijk voorkomen. De Hortensia snoeit u dan ook pas op het moment dat er geen nachtvorst meer te verwachten is.

Hoe moeten hortensia’s worden gesnoeid?

Hoe hortensia’s moeten worden gesnoeid is afhankelijk van het doel, moet de hortensia worden uitgedund, verkleind of wilt u de hortensia juist mooi groot houden? Voor alles is gelukkig een oplossing:

Een hortensia verkleinen door de wortel te snoeien?

Wilt u een hortensia verkleinen dan is het belangrijk om de wortel te snoeien en niet zozeer de plant zelf. De wortel van een hortensia snoeien is erg eenvoudig en effectief, u gebruikt hiervoor een goede scherpe spade. Bij een grote hortensia neemt u vanuit het hart ongeveer een afstand van 40 tot 50 centimeter en daar steekt u de spade iets schuin onder een hoek van 20 graden naar het midden van de hortensia de grond in. Dit doet u rondom zodat de wortels worden doorgesneden en zo dus minder voeding kunnen opnemen. 

Bovenstaande kunt u jaarlijks doen, maar u kunt ook de groei van de hortensia beperken door wortelgroei tegen te gaan. Dit doet u door de wortel van de hortensia op te sluiten met antiworteldoek. Schep een kuil van ongeveer 70 * 70 centimeter, leg hier het worteldoek in en plant daar de hortensia in. Wordt de plant dan nog te groot dan moet de ruimte die de wortels hebben worden verkleind.

Naast het aanpakken van de wortel wilt u ook de hoogte en de breedte wat inperken, dit doet u door de hortensia bij te snoeien. Snoei de hoogste en meest uithangende takken tot 10 centimeter boven de grond af. Wat overblijft is een smallere en lagere hortensia die het komende jaar weer prachtig zal bloeien.

Een hortensia snoeien om hem uit te dunnen?

Wel bekend is dat de meeste bloei van de hortensia plaats zal vinden op de nieuwe, jonge takken die het vorige seizoen zijn gevormd en dus nog geen bloemen hebben gehad. Ik zeg meeste omdat ook op oude takken nieuwe scheuten kunnen groeien. Wilt u de hortensia wat uitdunnen snoei dan zo’n 30 tot 40 procent van de oude takken en 20 procent van de nieuwe takken tot 10 centimeter boven de grond af. De oude takken zijn over het algemeen de  grootste takken met daarop nog resten van een uitgedroogde bloem. 

Hortensia snoeitip: Snoei de overgebleven oude uitgebloeide bloemen vervolgens pas af op het moment dat de nieuwe bloemen opkomen. Op deze manier ziet u precies waar u ze af moet knippen om alles op gelijke hoogte te houden. 

Een hortensia snoeien om hem uit te dunnen én te verkleinen?

Is de hortensia echt te groot geworden dan zult u zowel de wortel als de oude en sommige jonge takken moeten snoeien. De hele plant kortwieken heeft geen zin, komend seizoen kunt u niet genieten van de prachtige bloemen van de hortensia en het jaar daarop neemt hij wraak door nog groter en sterker terug te komen dan ooit te voor, een soort wraaklustige superheld dus.

Een hortensia snoeien zonder hem uit te dunnen of te verkleinen?

Is de hortensia prima van formaat maar wilt u deze alleen een onderhoudsbeurtje geven dan kunnen alle uitgebloeide bloemen tot net boven de eerste grote knoppen worden afgeknipt. 

Bekijk en vergelijk op Tuincentrum Overzicht.nl

Wij verkopen geen producten maar vergelijken wel aanbieders met elkaar om er voor u een zo goed mogelijke deal uit te kunnen slepen. Daarnaast zoeken wij voor u uit welk gereedschap u goed zou kunnen gebruiken voor een bepaalde tuinklus. Voor het snoeien van een hortensia heeft u minimaal een snoeischaar en soms ook een scherpe spade nodig. 

Een goede snoeischaar voor het snoeien van de hortensia

Voor een hortensia heeft u een lichte snoeischaar nodig met een scherp snijvlak, een snoeischaar met aambeeld is overbodig omdat de takken hol en eenvoudig door te knippen zijn. Gaat u de snoeischaar actief gebruiken dan is een schaar met roterend handvat misschien prettig om blaren te voorkomen. Daarnaast moet u zich afvragen of u een grote of kleine snoeischaar nodig hebt, afhankelijk van uw handen. Gebruikt u de snoeischaar samen met iemand anders dan is een verstelbare snoeischaar voor kleine en grote handen een aanrader!

Geschikte snoeischaren voor de hortensia:

Klik hier voor Wolf-Garten 1500 

Klik hier voor Wolf-Garten 2500          

Klik hier voor Gardena Comfort                    

 Wilt u meer praktische tuintipns ontvangen meld u dan aan voor de nieuwsbrief van Tuincentrum Overzicht.nl!

 

 

 

 

 

 

 

 

Bron van dit artikel : http://www.tuincentrumoverzicht.nl/actueel/2559/hoe-een-hortensia-snoeien