Wonen en Interieur Blog

Gezond wonen

Houtrot is een veelvoorkomend verschijnsel in de praktijk bij bouwkundige keuring Den Haag

Houtrot, een veelvoorkomend verschijnsel in de praktijk bij bouwkundige keuring Den Haag.

Houtrot is een veel voorkomende term, die eigenlijk verwijst naar twee afzonderlijke omstandigheden die vooral hout aantasten. Beide omstandigheden hebben ernstige gevolgen voor de structurele integriteit van hout en beide zijn sterk afhankelijk van de aanwezigheid van vocht. Daarin ligt de verwarring. Er is echter minder verwarring met het besef dat er twee soorten houtrot zijn die ofwel “nat” of “droog” worden genoemd. Dit laatste suggereert de afwezigheid van vocht wanneer beide in natte, vochtige omstandigheden gedijen. Ongeacht het soort houtrot waar je mee te maken hebt, kan het niet oplossen van het probleem ertoe leiden dat je huis om je heen valt. Zelfs als je in de beginfase houtrot verliest, is dit waarschijnlijk een indicatie van een groter probleem dat je moet aanpakken.

Bouwkundige keuring Den Haag en de tekenen van houtrot

Tekenen van houtrot

De meest voor de hand liggende tekenen van houtrot zijn verkleuring en krimp. Wanneer zichtbare houtstructuren worden aangetast door houtrot, zal het infectiegebied merkbare gebreken vertonen. Het probleem met deze detectiemethode is dat verborgen structuren niet mogelijk zijn. Zo zijn interne inlijsten, spanten, de onderkant van houten vloeren enz. Niet zichtbaar voor het blote oog. Wanneer structuren echter te lijden hebben van houtrot, verspreiden ze meestal een zeer zure geur. Omdat beide soorten worden veroorzaakt door schimmel, produceren beide een beschimmelde of paddestoelachtige geur. Een ervaren bouwinspecteur kan de geur meteen herkennen, net zo kenmerkend als een goede wijn.

Natte rotten behandelen

Natte rotting treedt op als er overtollig vocht aanwezig is, dat fungeert als voedingsbodem voor de Coniophora puteana. Dit type rot wordt meestal “kelderschimmel” genoemd, omdat het vooral structuren in de onderste lagen van een eigenschap beïnvloedt. De kelder wordt vaak verwaarloosd als het gaat om temperatuur- en vochtigheidsregeling, omdat het een kamer is die niet zo vaak wordt gebruikt als de andere kamers in het huis. Om die reden blijft vochtig vuil vaak onopgemerkt totdat de huiseigenaar wordt gewaarschuwd door een geur of doordat de rot zich verspreidt naar structuren in de bovenste niveaus van het huis. Om natte rot aan te pakken, moet u eerst de bron van het vocht afsnijden. Als het een lek is dat uit leidingen komt of door de fundamenten van het pand sijpelt, moet u de bron van het vocht afsluiten. Als de vochtopbouw echter te wijten is aan een gebrek aan ventilatie of overmatige warmteopslag, moet u uw isolatie opnieuw overwegen. Betalen om ervoor te zorgen dat uw houten structuren voldoende droog zijn, kost u veel minder dan het omgaan met een ernstig probleem met natrot.

Bouwkundige keuring Den Haag raadt een betere ventilatie aan

Droge rotting behandelen

Droge rotting heeft enkele zeer kenmerkende tekens, waaronder: witachtige of gele verkleuring van hout, schimmelachtige gezwellen op hout, zure of vochtige geuren die geen bron lijken te hebben, en hout dat droog, verkruimelend, gekrompen of splijtbaar is. Net als bij natrot, zul je eerst de bron van de infectie moeten bepalen. Lekkende leidingen, kapotte dakpannen en onvoldoende ventilatie zijn de gebruikelijke boosdoeners. Zodra de oorzaak van het probleem is geïdentificeerd, bent u klaar voor de volgende stap. U moet de aangetaste delen van het hout isoleren om ervoor te zorgen dat de schimmel zich niet verspreidt. Wanneer het aangetaste hout is verwijderd, wil je de veranderingen bepalen die nodig zijn om te voorkomen dat de droge rot terugkomt. Meestal is het toevoegen van extra ventilatie voldoende om de omgevingstemperatuur in de ruimte te veranderen, tot droog rot geen probleem meer is. U kunt ook bepaalde houtafdichters gebruiken, die zijn ontworpen om te beschermen tegen houtrot, om het hout te beschermen tegen toekomstige aanvallen.

Heeft u een potentieel huis op het oog en wilt u dit grond laten inspecteren? Bel dan met bouwkundige keuring Den Haag.

Bron van dit artikel : https://bouwkundigekeuring-denhaag.nl

Comments are disabled.