Leuk in huis
Image default
Keuken

Het beste keukenmes

Het beste keukenmes

Met een scherp keukenmes lukt het verschillende gerechten beter en sneller. Ons team heeft verschillende klantbeoordelingen en tests op het internet beoordeeld en heeft evaluaties van materiaal, handgrepen, messen en andere passages opgenomen voor onze lijst van besten.

 

Welk keukenmes heb je nodig in de keuken?

Net als bij al het vele handwerk is ook hier het juiste gereedschap nodig voor een perfect werkresultaat. In de keuken zijn dit vooral de messen, die in veel verschillende uitvoeringen verkrijgbaar zijn. De keukenmessen zijn geschikt voor verschillende voedingsmiddelen vanwege de verschillende afmetingen en het type lemmeten. De verschillende modellen verschillen echter ook afhankelijk van de fabrikant en kunnen ook van verschillende materialen worden gemaakt.

Broodmes

Broodmessen zijn relatief lang en hebben een gekarteld of golvend lemmet. De speciale vorm van het blad maakt het relatief gemakkelijk om door harde broodkorsten heen te dringen. Dit wordt vergemakkelijkt door de lange handgreep, die ook een grote hendel biedt. Er zijn speciale broodjesmessen voor broodjes, die vergelijkbaar zijn in het ontwerp, maar aanzienlijk kleiner. 

Roostermes 

Dit relatief grote keukenmes heeft een breed en scherp lemmet en is ongeveer 30 cm lang. Het is ideaal voor het fileren en snijden van rauw vlees zoals goulash of schnitzel en voor het snijden van braadstukken. Het gladde lemmet zorgt voor een schone snede en de vleesplakken rafelen praktisch niet. 

Hakker

De klassieke hakmachine is te herkennen aan zijn typische rechthoekige lemmet en wordt in de keuken gebruikt om ribben en koteletten te snijden of om botten te hakken. Ook hier zorgt de iets langere handgreep voor een grotere hefboom en is er dus minder inspanning nodig.

Fileer- en hammes

Het dunne, smalle lemmet is het speciale kenmerk van het fileermes. Het flexibele lemmet is bijzonder goed in het verwijderen van huid en pezen en is geschikt voor het portioneren van zeer dunne plakjes worst en vlees. Zoals de naam al aangeeft, is het mes over het algemeen zeer geschikt voor het fileren van grapefruit en andere soorten fruit. Door het fijne lemmet wordt de snede direct op de huid of het bot gemaakt en is er praktisch geen verspilling.

Vis en zalmmes

Het vismes als bestek heeft geen scherpe rand, in tegenstelling tot het normale mes. Vis is in principe zacht en kan daarom zonder een scherp mes worden gesneden. Voor de bereiding van vis is echter een speciaal vismes geschikt, dat groot genoeg is om de hele vis te snijden. Het flexibele lemmet scheidt het vlees van de graten en de vis wordt praktisch gefileerd.

Fruit- en groentemes

Hoewel het fileermes niet in elke keuken te vinden is, mogen fruit- en groentemessen in geen enkele keuken ontbreken. Ze zijn nodig voor het schillen van appels en aardappelen en voor het snijden van uien en worsten. Speciaal voor tomaten hebben de messen een fijne kartelrand om het gladde vel makkelijker te kunnen snijden.

Kaasmes

Kaasmessen zijn te herkennen aan het langere lemmet met de typische uitsparingen. Deze voorkomen dat de kaas tijdens het snijden aan het lemmet blijft plakken. Vaak hebben de kaasmessen twee extra tanden aan de punt om de kaasplakken te kunnen spietsen. In landen met een grote kaastraditie zijn er zelfs speciale kaasmessen voor verschillende soorten kaas. Hoe romiger de kaas, hoe dunner en smaller het lemmet. Harde kaas daarentegen vereist een mes met een breed en sterk lemmet.

Banketbakkers- en taartmes

Met het klassieke snoepmes kunt u zelf taarten snijden en de stukken serveren. Hiervoor moeten de lemmeten lang en breed zijn, zodat de taart goed over de hele lengte kan worden gesneden en het taartstuk bij het serveren niet van het mes kan vallen. Typische taartmessen hebben daarom een vrij driehoekige vorm met een ronde punt.

Uitbeenmes

Om vlees van het bot te verwijderen is een speciaal uitbeenmes nodig in de keuken. Het lange, smalle lemmet loopt taps toe naar de punt toe en bereikt zo bijzonder goed de botten en de ruimtes tussen de botten.

Wiegenmes

Het sikkelvormige wiegmes is ideaal voor het hakken van kruiden en fijne groentereepjes. meestal heeft het wiegmes twee parallelle lemmeten en twee handvatten voor beide handen. Door het wegen van de kruiden worden deze zeer fijn gesneden, wat anders alleen een professional perfect kan doen met het mes.

Speciale koksmessen 

Met het nieuwe enthousiasme voor het koken zijn ook speciale koksmessen in het middelpunt van de belangstelling komen te staan. Met name Aziatische Kai-messen, Wasabi-messen of Sashimi-messen zijn nu een must in elke keuken. Deze nobele messen zijn van zeer hoge kwaliteit en zijn ook iets duurder dan een eenvoudig keukenmes. 

Santoku-messen 

Vooral de Santoku-messen zijn beroemd geworden in Duitsland, niet in de laatste plaats door sterrenkoks als Tim Mälzer. Veel van deze messen van verschillende fabrikanten zijn in producttests als testwinnaar uit de bus gekomen. De messen zijn allrounders geworden in onze keuken en zijn geschikt voor het snijden van vlees en groenten en voor het snijden van vis. Het lemmet is breed en dun en heeft een speciale slijping. 

Het Santoku-mes ontleent zijn naam aan de Japanse taal en betekent “mes van de drie deugden”. “San” staat voor het getal “drie”, want het mes is even geschikt voor vis, vlees en groenten. “Toku” betekent deugd en zo ontstaat het woord Santoku in de samenstelling van de lettergrepen.

In de test waren ook de hoogwaardige messen met een lemmet van damaststaal overtuigend. Deze bladen zijn gesmeed uit vele lagen staal en bereiken vaak een hardheid van 58 HRC. Bovendien zijn de bladen praktisch roestvrij en zeer robuust. De Aziatische messen zijn ook bekend onder namen als Nakiri, Deba of Sashimi messen en zijn geschikt voor vele speciale wensen in de keuken.

Speciale messen voor professionals en hobbykoks 

Sinaasappelschillers, decoratiemessen en het pendelmes zijn typen messen die zelden in het dagelijks leven worden gebruikt. Als professional in de keuken mag een decoratiemes natuurlijk niet ontbreken, en de zeer dunne schil van sinaasappels wordt ook zeer zelden gebruikt in privé-huishoudens.

 

Bron van dit artikel : https://tevredenconsument.nl/keuken/het-beste-keukenmes/