Leuk in huis
Image default
Sport

Welke krachtapparatuur is geschikt voor een homegym?

Er zijn talloze krachtapparatuur opties beschikbaar voor een homegym, afhankelijk van je doelen, budget en beschikbare ruimte. Hier zijn enkele populaire keuzes:

 1. Halterstang en gewichten: Dit is een basisstuk voor krachttraining. Je kunt halterschijven toevoegen aan de stang om het gewicht aan te passen. Dit stelt je in staat om oefeningen zoals squats, bankdrukken, deadlifts en overhead presses uit te voeren.

 2. Verstelbare halterbank: Hiermee kun je verschillende oefeningen uitvoeren, zoals bankdrukken, schouderdrukken en diverse dumbbell-oefeningen. Kies voor een bank die verstelbaar is in verschillende posities (vlak, schuin, negatief) voor meer variatie in je training.

 3. Dumbbells: Dumbbells zijn veelzijdig en nemen minder ruimte in beslag dan een groot rek met gewichten. Je kunt kiezen voor verstelbare dumbbells met verwisselbare schijven of voor een set vaste dumbbells.

 4. Squatrack of power rack: Een squatrack biedt veiligheid bij het uitvoeren van zware squats en kan ook worden gebruikt voor pull-ups, chin-ups en andere oefeningen. Sommige modellen hebben ingebouwde opties voor het bevestigen van accessoires.

 5. Smith machine: Dit is een veilig alternatief voor losse gewichten, omdat de halterstang op een vaste baan loopt. Hierdoor kun je verschillende oefeningen uitvoeren met minder behoefte aan een spotter.

 6. Kabelmachine: Een kabelmachine biedt weerstand via een reeks katrollen en kan worden gebruikt voor diverse isolatieoefeningen en functionele bewegingen.

 7. Leg press machine: Als je de ruimte hebt, kan een leg press machine helpen bij het versterken van je benen.

 8. Cardio-apparatuur: Als je ook aan je cardioconditie wilt werken, kun je overwegen om een loopband, hometrainer, roeimachine of crosstrainer toe te voegen.

 9. Accessoires: Denk aan weerstandsbanden, kettlebells, stability balls, en gymnastiekringen voor extra variatie in je training.

Bij het kiezen van apparatuur is het belangrijk om rekening te houden met je trainingsdoelen, beschikbare ruimte en budget. Investeer in kwalitatieve apparatuur die past bij je behoeften en die je effectief kunt gebruiken om je fitnessdoelen te bereiken. 

Dumbbell workout

Een dumbbell workout kan een effectieve manier zijn om je hele lichaam te trainen, spierkracht op te bouwen en je algehele conditie te verbeteren. Hier is een voorbeeld van een basisdumbbell workout die verschillende spiergroepen aanspreekt. Voordat je begint, zorg ervoor dat je een goede warming-up doet om blessures te voorkomen.

Opmerking: Pas het gewicht van de dumbbells aan op basis van je fitnessniveau. Begin met lichtere gewichten en werk geleidelijk aan naar zwaardere gewichten.

1. Dumbbell Squats:

 • Spiergroep: Quadriceps, hamstrings, bilspieren
 • Uitvoering: Houd een dumbbell in elke hand, laat je armen langs je zij hangen. Sta rechtop, buig je knieën en heupen om in een squatpositie te zakken, alsof je op een stoel gaat zitten. Duw jezelf omhoog om terug te keren naar de startpositie.

2. Dumbbell Bench Press:

 • Spiergroep: Borst, schouders, triceps
 • Uitvoering: Lig op een halterbank met een dumbbell in elke hand boven je borst. Duw de dumbbells omhoog tot je armen bijna gestrekt zijn en laat ze gecontroleerd zakken.

3. Dumbbell Bent-over Rows:

 • Spiergroep: Rug, biceps
 • Uitvoering: Sta met een dumbbell in elke hand, buig voorover vanuit je heupen terwijl je je rug recht houdt. Trek de dumbbells naar je heupen toe door je ellebogen omhoog te trekken. Laat ze gecontroleerd zakken.

4. Dumbbell Shoulder Press:

 • Spiergroep: Schouders, triceps
 • Uitvoering: Sta rechtop met een dumbbell in elke hand op schouderhoogte. Duw de dumbbells omhoog boven je hoofd en strek je armen volledig uit. Laat ze gecontroleerd zakken.

5. Dumbbell Lunges:

 • Spiergroep: Quadriceps, hamstrings, bilspieren
 • Uitvoering: Houd een dumbbell in elke hand. Maak een stap naar voren met één been en buig je knieën om in een lungepositie te zakken. Duw jezelf omhoog om terug te keren naar de startpositie en herhaal met het andere been.

6. Dumbbell Bicep Curls:

 • Spiergroep: Biceps
 • Uitvoering: Sta rechtop met een dumbbell in elke hand langs je zij. Buig je ellebogen en krul de dumbbells omhoog naar je schouders. Laat ze gecontroleerd zakken.

7. Dumbbell Tricep Extensions:

 • Spiergroep: Triceps
 • Uitvoering: Houd een dumbbell met beide handen boven je hoofd. Buig je ellebogen om de dumbbell achter je hoofd te laten zakken en strek vervolgens je armen om de dumbbell omhoog te duwen.

Voer elke oefening uit in 3-4 sets van 8-12 herhalingen, met rustpauzes tussen de sets. Pas het gewicht aan zodat de laatste herhalingen uitdagend zijn maar met goede vorm kunnen worden uitgevoerd. Zorg altijd voor een goede vorm om blessures te voorkomen.