Leuk in huis
Image default
Toerisme

LEUKE FEITEN OVER BULGARIJE

Feiten over Bulgarije, het land is een van de oudste Europese landen en het enige dat sinds de oprichting van het land geen naamswijziging heeft ondergaan. De Bulgaren hebben een interessante, oude legende.

”Toen God de aarde schiep, verspreidde Hij zich over verschillende landen

prachtige natuurlijke plaatsen. Sommigen namen het mooie

bergen, anderen namen vruchtbare gronden in, weer anderen namen azuurblauw

kust en zee. Eindelijk, toen Bulgarije aan de beurt was,

er was niets meer om haar te geven. Dan, God

nam een ​​deel uit Paradise en gaf het aan Bulgarije.”

Naamdagen of de dag van de patroonheilige worden gevierd door degenen die zijn naam dragen. De meeste Bulgaren hebben naamdagen, en sommige zelfs meer dan één.

Als Bulgaren ja zeggen, schudden ze hun hoofd, en als ze nee zeggen, in tegendeel, knikken ze naar haar.

Het nationale muziekinstrument in Bulgarije is het vilt.

De beroemde Bulgaarse rozenolie wordt geproduceerd in Kazanlak en is een integraal onderdeel van vele Franse en andere wereldberoemde parfummerken.

Volgens MENSA International staat Bulgarije op de tweede plaats in de wereld wat betreft intelligentietests in termen van organisatie, en Bulgaarse studenten claimden de tweede plaats op de wereldranglijst voor SAT-tests. In 2004 werd de Bulgaarse Daniela Simidchieva, nadat ze door de MENSA-organisatie op intelligentie was getest, uitgeroepen tot de slimste vrouw ter wereld (en een van de slimste mensen ter wereld) met een IQ van bijna 200.

Lactobacillus delbrueckii subsp. Bulgaricus (lat.) (Bulgaarse bacil), de bacterie die verantwoordelijk is voor de unieke smaak en textuur van Bulgaarse yoghurt, werd ontdekt in Bulgarije.

De laatste leeuw in het Bulgaarse land werd gedood in de tijd van de Perzische koning Xerxes (volgens het bewijs van Xenophon – een oude Griekse schrijver en historicus).

De grootste beer van Europa werd neergeschoten door een jager in Borovets, een beroemd resort in het Rila-gebergte.

De shuttle Voyager, gelanceerd in de jaren zeventig op een interstellaire reis om buitenaardse beschavingen te ontmoeten en te communiceren, had een laserschijf met tien liedjes aan boord, die werden gekozen als de beste om de aarde te vertegenwoordigen. Een daarvan was het Bulgaarse lied “Izlel e delu haidutin”.

Interessante historische feiten over Bulgarije

Bulgaren waren de eersten die het Cyrillische alfabet gebruikten onmiddellijk na het ontstaan ​​ervan in de 9e eeuw.

Alfabet “Cyrillisch”, “Glagolitsa” en de eerste Slavische teksten. Het “Glagolitsa” -alfabet werd gecreëerd door Cyrillus en Methodius, later gelijkelijk heilig verklaard door de apostelen St. Cyrillus en Methodius. Beide broers pasten de nieuwe brief aan de fonetische eigenaardigheden in de Oud-Bulgaarse taal aan en vertaalden de Bijbel erin. Meer dan 260 miljoen mensen over de hele wereld communiceren tegenwoordig in het Cyrillisch, waarvan 230 miljoen in Europa en 60 miljoen in Centraal-Azië.

De oude Bulgaren waren zich terdege bewust van de basiswetten van de beweging van de planeten en de aarde rond de zon en bezaten daardoor de meest nauwkeurige kalender die ooit was gemaakt. Deze kalender is gebaseerd op waarnemingen van Jupiter en de zon en is veel nauwkeuriger dan de Gregoriaanse kalender die we tegenwoordig gebruiken.

Bulgarije en Denemarken waren de enige Europese landen die hun Joden redden tijdens de Holocaust.

Bulgarije is een van de weinige landen die nooit slaven hebben gehad.

De twee oudste goudschatten ter wereld zijn te vinden in Bulgarije. Deskundigen geloven dat hun geschiedenis teruggaat tot het tijdperk van 5000 jaar. Ave Chr.

Bulgarije staat op de derde plaats in Europa, na Griekenland en Italië, wat betreft het aantal ontdekte waardevolle archeologische vindplaatsen.

Bulgaars leger

Het Bulgaarse leger is de enige strijdmacht ter wereld die nog nooit een gevechtsvlag heeft vernietigd, hoewel het actief heeft deelgenomen aan alle grote Europese oorlogen sinds het einde van de 19e eeuw.

De eerste luchtbom in de militaire geschiedenis werd gemaakt in de Bulgaarse strijdkrachten tijdens de Eerste Balkanoorlog en werd op 16 oktober 1912 gebruikt door luitenants Radul Milkov en Prodan Tarakchiev.

Raina Kasabova was de eerste vrouw die ooit deelnam aan een luchtgevecht op 30 oktober 1912.

Bulgaarse sporten

De Bulgaarse atleet Stefka Kostadinova vestigde in 1987 het wereldrecord onder vrouwen in het hoogspringen. De spronghoogte is 2,09 meter. Dit is het meest duurzame wereldrecord hoogspringen in de atletiekgeschiedenis.

Kampioen freestyle worstelen die 1.497 gevechten won en slechts 3 van de 1.500 officiële wedstrijden verloor tegen tegenstanders uit 5 continenten, de Bulgaarse Dan Kolov, ook wel “King Kong” genoemd, de King of Wrestling en de Bulgaarse Lev.

Bulgaarse uitvindingen

De uitvinder van ’s werelds eerste digitale elektronische klok Pulsar was Peter Petrov.

De uitvinder van de eerste computer Atanasoff – Berry Computer (ABC) John Vincent Atanasov, van Bulgaarse afkomst.

Het eerste luchtkussen ter wereld dat is ontworpen om piloten en automobilisten te beschermen, werd in 1957 ontworpen door Asen Yordanov.

De straalmotoren van de maanmodule Eagle, waarmee de astronaften Armstrong en Aldrin op de maan konden landen, zijn uitgevonden door Ivan Nochev.

Het prototype van het moderne antwoordapparaat is ontwikkeld door Asen Yordanov.

George Borshukov is een van de makers van de moderne methode van virtuele cinematografie (3D-modellen) die wordt gebruikt in de speciale effecten van de film The Matrix.

Religie in Bulgarije

Onder tsaar Simeon I in 919, tijdens de kerkenraad in Preslav, werd de autocefalie van de Bulgaarse Kerk uitgeroepen. De Raad kondigde ook de verhoging aan van de Bulgaarse Kerk tot de rang van patriarchaat. Het Oecumenisch Patriarchaat erkende deze status in 927.

De Alexander Nevski-kathedraal bevindt zich in Sofia. Het is een van de grootste kathedralen van orthodoxie ter wereld. De kathedraal heeft een oppervlakte van 3.170 m². en biedt binnen plaats aan maximaal 10.000 personen. Het is de grootste kathedraal op het Balkanschiereiland. De koepel van de kathedraal, bedekt met goud, is 45 meter hoog en de klokkentoren is 53 meter hoog. De tempel heeft 12 klokken met een totaal gewicht van 23 ton.

Bulgaarse aard

Bulgarije heeft meer dan 225 minerale bronnen met een totale capaciteit van 5000 l / sec. Een warmwaterbron met mineraalwater bevindt zich in het dorp Separeva Banya, vlakbij de stad Dupnitsa. Volgens kenners is dit de heetste lente van Europa.

De langste grot van Bulgarije “Duhlata” bevindt zich in de buurt van het dorp Bosnek op de linkeroever van de Struma-rivier. De lengte is meer dan 18 km, waarvan ongeveer 15 km is onderzocht. Zes ondergrondse rivieren hebben labyrinten in de galerijen gecreëerd. In Bulgarije zijn ongeveer 4000 grotten verkend.

De oudste boom in Bulgarije is een eik, die groeit in het dorp Granit, in de buurt van Stara Zagora. De leeftijd is ongeveer 1650 jaar. De kronen van deze eik zijn 1017 vierkante meter groot. De stamomtrek is 7,45 m en de hoogte is 23,4 m.

goedkope vakantiebestemmingen

https://www.dergatsjev.be/2020/07/bulgaria-aqua-paradise-resort-goedkope.html