Leuk in huis
Image default
Woning en Tuin

De 3 best brandende houtsoorten

Ben je op zoek naar brandhout van Nordicwoods.nl? Je moet uitzoeken welke soort het beste kan branden. Er worden verschillende soorten brandhout aangeboden door Nordicwoods. Je kiezen uit brandhout van berken, beuken, eiken, essen, elzen en haagbeuken. Welk brandhout is dan het beste? Elk hout heeft zijn eigen eigenschappen als het brandt. Je moet de kenmerken van elk hout onderzoeken om erachter te komen welke het beste bij je past. Houd er rekening mee dat goed brandhout er een is dat heet en schoon brandt. Als je op zoek bent naar brandhout dat heter kan branden dan ander hout, dan zijn hier enkele aanbevelingen voor jou.

Zwart berkenhout

Berkenhout brandt heter dan de meeste andere houtsoorten vanwege de dichte structuur. Deze eigenschap maakt het gemakkelijk voor vlammen om er doorheen te gaan. Dit betekent dat er meer warmte in je huis vrijkomt wanneer zwarte berk als brandstof wordt gebruikt. Op deze manier krijg je hogere temperaturen wanneer je het verbrand in je open haard. Je zult een aangename temperatuur krijgen waar iedereen van zal genieten. Om deze reden wordt zwart berkenhout vaak gebruikt voor binnenhaarden, maar ook voor buiten. Het is echter niet geschikt om te koken, tenzij het wordt gemengd met andere houtsoorten. Beukenhout heeft namelijk een kenmerkende smaak.

Haagbeuk hout

Haagbeuken groeien in het wild in Europa, Azië, Noord-Afrika en Noord-Amerika. Ze zijn meestal te vinden in de buurt van beekjes of rivieren. Haagbeuk wordt vaak gebruikt voor in de tuin omdat ze snel groeien en voor schaduw zorgen. Haagbeuken produceren lichtbruin kernhout en lichter gekleurd spinthout met zeer weinig nerfpatronen. Dit hardhout brandt heet, snel en schoon. Het is ook uitstekend om mee te koken, maar het zorgt ook voor een heerlijke warmte in huis. Haagbeuken hout brandt ook goed in een open haard of houtkachel. Het heeft een hoge warmteafgifte en zal niet roken of ruiken zoals sommige andere houtsoorten. Het knettert ook niet zo hard als sommige andere houtsoorten. 

Wit eikenhout

Wit eikenhout is een van de meest voorkomende eikensoorten in Noord-Amerika. De naam komt van het witgekleurde kernhout dat contrasteert met de bruinrode schors. Wit eikenhout brandt heter dan de meeste andere soorten brandhout. Dit komt omdat witte eik meer sap bevat dan andere houtsoorten. Omdat het sap tijdens de verbranding opwarmt, ontstaat er meer energie dan bij de meeste andere houtsoorten. Dit maakt wit eiken ideaal om je open haard of kampvuur snel aan te steken. Je kunt wit eikenhout ook stopen in je open haard om je huis te verwarmen tijdens de wintermaanden.