Leuk in huis
Image default
Woning en Tuin

Scandinavische plafondlampen

Plafondlampen
Op zoek naar plafondlampen voor mijn living stootte ik op Scandinavische plafondlampen. De term Scandinavische plafondlampen doen me meteen denken aan een grote Zweedse winkelketen. 
Een zoektocht op het internet me heeft geleerd is dat een Scandinavische plafondlamp niet echt één type lamp is, maar echt een naam is voor een heel uitgebreid gamma aan lampen. Er zijn heel wat tegengestelden zijn in de Scandinavische plafondlampen. Want naast minimalistische ontwerpen zijn er ook lampen met heel wat tierlantijntjes en franjes. Zo is er voor ieder zijn smaak. Ik wil hieronder enkele grotere groepen van Scandinavische plafondlampen bespreken. 

Plafondlampen met natuurelementen in.
Bij deze plafondlampen wordt er vaak hout als natuurelement gebruikt. Soms vormt een ruw stuk hout de basis van de lamp. Het kan echt ook zijn dat de lampenkap die gebruikt wordt, gemaakt is uit hout of een ander natuurlijk product. Daarbij worden en meestal zwarte of witte elementen toegevoegd. Zoals spotjes, kroonluchters,… 

Heb je een Scandinavisch interieur en wil dit een warme toets geven, of heb je al veel natuurlijke materialen in je interieur? Dan is het zeker aangewezen om deze plafondlampen in overweging te nemen. Het kan echt een meerwaarde geven aan het thuis gevoel. Natuurlijk mag er ook geen overdaad zijn. Te veel hout of andere natuurproducten in een interieur zij ook niet mooi. 

Retro lampen.
Overal duikt retro op als nieuwe modetrend. Ook in de Scandinavische ontwerpen komt dit ook sterk aan bod. Overweldigende lampenkappen sommige gemaakt uit papier, andere op gebouwd uit verschillende lagen materiaal. Vooral de hanglampen hebben een retro look. Wit en zwart zijn ook hier de hoofdkleuren. 

Hou je van retro dan moet je zeker een kijkje nemen tussen de verschillende plafondlampen. Je zal er zeker door geïnspireerd worden. Let wel op bij de keuze van de lamp dat het niet je hele kamer lijkt te vullen. Een grote hanglamp past niet in een krappe leefruimte met een laag plafond, hoe mooi de lamp ook is, het zal alleen de ruimte nog verkleinen. Er zijn tal van mogelijkheden, wanhoop dus niet als je niet onmiddellijk jou ding gevonden hebt. 

Moderne look.
Ook in de Scandinavische plafondlampen heb je een hele variatie aan lampen met een moderne look. Minimalistische hanglampen met bijvoorbeeld een zwarte draad met gekleurde lamphouder aan het einde. Maar ook plafondlampen met metaal look, kunstig geplooide lampenkappen of minimalistische lampen waarbij 3 spots in een plafondlamp worden verwerkt. Bij de lampen met een moderne look tref je meer kleuren aan, hoewel ook hier zwart de toon aan geeft zijn de verschillende metaal kleuren ook goed vertegenwoordigd. Het fijne aan de moderne vormgeving is dat er in de verschillende vlakken wordt gewerkt. Hier mee bedoel ik dat er hang lampen zijn maar ook heel mooie lampen die dicht tegen het plafond oppervlak blijven.

Net zoals bij de andere types van lampen is het ook hier weer heel belangrijk om de kijken naar het interieur, en bij jezelf na te gaan welk element je er nog wil aan toe voegen. 

Tot slot
Ik heb het al wel vermeld maar vind het toch zo belangrijk. 
Kijk naar je interieur, is het een strak, warm of eerder een volle kamer. 
Kijk naar je ruimte, heb je een hoog of een laag plafond, veel ramen of net weinig licht in val. 
Ga bij jezelf na wat je wil toevoegen aan de ruimte om de sfeer te bekomen die jij graag wil. 
En vooral kijk rond, vergelijk, online kijken mag zo heb je een idee van wat je wil, maar verfijn je zoektocht door effectief naar de winkels te stappen. Vaak is het nog beter om het echt te zien, te voelen, te…. Let wel de licht inval in een winkel is altijd anders dan in de kamer waarvoor jij een lamp zoekt.
Kies zeker niet te snel… zo voorkom je een teleurstelling over je aankoop.
Veel inspirerend plezier.

Bron van dit artikel : https://verlichtinginhuis.wordpress.com/