Leuk in huis
Image default
Woningen

Voor- en nadelen van kunststof

Kunststof is een vorm van plastic en wordt voor ontzettend veel verschillende doeleinden gebruikt. Wel moet je weten hoe je ermee te werk gaan en vooral of het wel een goed idee is. Daarom staan er hier een aantal voor- en nadelen op een rijtje.

Voordeel 

Kunststof heeft echt al heel erg geholpen op medisch vlak en dit wordt vaak nog wel vergeten, terwijl het zo belangrijk en knap is. Je kunt aan wat simpele zaken denken, zoals brillenglazen en lenzen, maar tegenwoordig worden er zelfs ook protheses gemaakt van dit soort plastic. De 3D printers hebben hier ook enorm mee geholpen. Kunststof gewrichten hebben het werkveld van de orthopedisch chirurg erg vergroot. Er zijn hartkleppen en bloedvaten van hetzelfde materiaal, terwijl andere soort implantaten van kunststof het weer mogelijk maken dat sommige doven opnieuw kunnen horen. Plastische chirurgie is dankzij het kunststof materiaal een stuk uitgebreider geworden. Hier worden namelijk siliconen gebruikt. 

Nadeel

Een nadeel daarentegen van kunststof is over het algemeen de gevoeligheid. Zeker als je het hebt over temperatuur, want dit materiaal is erg brandbaar en kan dus niet tegen hoge temperaturen. Dit is iets om goed rekening mee te houden, want als je dit niet weet, kan het nog wel eens verkeerd aflopen. De kunststof kan dan smelten en het kan jou ook nog eens verwonden, Dit wil je natuurlijk voorkomen. Uiteraard bezitten niet alle soorten kunststoffen van deze eigenschappen of in dezelfde hoeveelheid. Doe er daarom goed onderzoek, voordat je ermee aan de slag gaat. Er is ook nog genoeg ander materiaal wat je eventueel zou kunnen gebruiken en vandaar dat het niet altijd kunststof hoeft te zijn. 

Voordeel 

Er wordt een stuk minder gebruik gemaakt van de grond als kunststof ook de zaak kan helpen. Veel kan namelijk makkelijk vervangen worden door kunststof. Kunststof bouwmateriaal zorgt voor een verminderde vraag naar hout en beschermt daardoor bossen en ook nog allerlei andere grondstoffen. Dit is een stuk beter voor de aarde. Zeker in de tijd van nu moet er beter gezorgd worden voor de natuur en het milieu. Kunststof kan hier een handje bij helpen en vandaar dat het zo een groot voordeel is om te gebruiken. De grond dat overblijft, kan gebruikt worden voor belangrijke zaken, zoals voedselproductie of het blijft beschikbaar en beschermt. Een goed voorbeeld is de vervanging van leer door kunstleer. 

Nadeel

Je hebt het eigenlijk wel bij elke soort stof, maar dus ook bij kunststof en je moet daar wel van op de hoogte zijn. Het is namelijk ook een gevaarlijke stof. Buiten dat het je kan bezeren, is het ook nog eens giftig voor je. Op veel plastic producten staat totaal geen informatie over wat voor stoffen er precies in zitten. Hoe kun je er dan toch achter komen of het giftig is? Je moet kijken naar een bepaalde recycle code. Deze is voornamelijk te vinden op de verpakking van het product en geven aan van wat voor materiaal het plastic is gemaakt. Doe dit dus zeker en weet wat je precies hebt. Anders kan het nog wel eens verkeerd gaan. 

Genoeg om te overwegen dus. Het is wel zeker dat kunststof in veel gevallen goed helpt, maar het is gewoon even kijken wanneer je het op de beste manier voor kunt gebruiken en wanneer niet. Voor meer info kun je contact opnemen met hsv-tmp voor spuitgietproducten.