Leuk in huis
Image default
Woonaccessoires

Pelletkachel: Energiezuinig en decoratief

Pelletkachels vormen een belangrijke ontwikkeling in de huishoudelijke verbranding van biomassa. Zeker omdat ze een hoger gebruiksmak bieden dan gewoon brandhout. De Houtkorrels (pellets) zijn gemaakt op basis van houtafval. Dit werd al langer gebruikt voor kachels, maar deze kunnen nu ook perfect gebruikt worden als brandstof voor cv-installaties. In het buitenland, vooral de Scandinavische landen, worden pellets al meer dan 10 jaar gebruikt als brandstof voor de centrale verwarming.

Een pelletkachel is ook ecologisch verantwoord, dat wil zeggen dat het een recyclageproduct betreft met hoog rendement dat bovendien CO2-neutraal is waardoor er geen broeikasgassen worden uitgestoten. Het verbrandingssysteem van een pelletkachel is het resultaat van langdurige ervaring.

Er zijn verschillende fases in het verbrandingsproces. Allereerst moeten de pellets naar de vuurkorf gebracht worden, daartoe gebruiken de meeste fabrikanten een archimedes-schroef; dat is een langwerpige schroef die de pellets bijna één voor één in de vuurkamer brengt, zodat een perfecte dosering mogelijk is.

Vervolgens moeten de pellets ontbranden. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van een elektrische weerstand die de pellets snel opwarmd tot een temperatuur van ongeveer 200 °C, waarbij ze vanzelf ontbranden. Door middel van een speciale ventilator wakkert het vuur aan en wordt de pelletkachel voorzien van voldoende instroom van verse lucht (±35 m³/u). Na deze opstartfase van de verbranding gaat de gewone verbranding verder, afhankelijk van de gevraagde temperatuur worden de pellets met een specifieke snelheid via de archimedesschroef aangevoerd naar de vuurkorf.

Doordat steeds een kleine hoeveelheid brandstof wordt verbrand kan de pelletkachel de geproduceerde warmte gemakkelijk opnemen, wat hoge verbrandingsrendementen oplevert (Tot ±87 %).De warmte-overdracht binnenin de verbrandingskamer gebeurt via convectie naar speciale buizen in de kachelstructuur. Eens de gewenste kamertemperatuur bereikt is, schakelt een houtpelletkachel over op een stand-by toestand. 

Een pelletkachel voor de centrale verwarming vergt een grotere investering dan een energiezuinige condenserende ketel op gas of stookolie. Prijzen variëren van € 10.000 à € 15.000 inclusief installatiekosten en opslagmogelijkheden. Ook bij renovatieprojecten is het perfect mogelijk om van een gewone CV ketel om te schakelen naar een houtpellet ketel, aan het bestaande leidingennet zal normaal niets moeten aangepast worden.

Bron van dit artikel : http://www.sunspa-pelletkachels.nl