Leuk in huis
Image default
Zakelijk

Hoe geef je je huis een grondige opknapbeurt?

Als je al jaren weinig onderhoud of verandering hebt toegepast in je woning, is het hoog tijd om dit te doen. Misschien verhuis je en ligt er nog een vieze vloerbedekking van de vorige bewoner of zijn schoonmaken en andere klusjes er de laatste tijd een beetje bij ingeschoten. Maar waar moet je beginnen? Wij weten raad! 

  1. Maak een to-do list

Ten eerste inventariseer je wat er moet gebeuren. Als je veel rommel hebt rondzwerven, gooi dit dan eerst weg. Zo kun je overal gemakkelijk bij. En stel dat je een vloer wilt vervangen en ook de muren wilt schilderen, dan is het handig als je eerst schildert, voordat je je nieuwe vloer onderkliedert. Het is dus belangrijk om een logische volgorde te kiezen. Daarnaast doe je de belangrijkste en/of meest vervelende dingen eerst. Daar heb je dan zo snel mogelijk zoveel mogelijk waarde. Bij vervelende werkzaamheden is het dan maar uit de weg en zit je er niet meer tegenop te hikken. 

  1. Schakel eventuele hulp in

Na de inventarisatie van taken kun je ook beter inschatten wat je nodig hebt. Red je het alleen of met je partner of andere huisgenoot? Moet je je (nieuwe) woning volledig ontruimen? Dit is een pittige klus, waarbij materialen kunnen worden gerecyclet en waarbij je voor onvoorziene situaties kan komen te staan. Schakel daarom vakmensen voor woningontruiming in voor efficiënte en veilige afhandeling..  

  1. Plan je taken en hulp in

Bij het plannen van je taken is het belangrijk om niet alles tegelijk te willen doen. Als het goed is heb je je lijstje al op de gewenste volgorde gemaakt, waarin je rekening houdt met prioriteit en moeilijkheidsgraad. Als de ene klus moet worden gedaan, voordat aan de andere kan worden begonnen, houd dan rekening met uitloop. Het zou vervelend zijn als je (betaalde) hulptroepen in het leven hebt geroepen die niets kunnen doen, omdat iets anders nog niet af is. 

  1. Doen!

Het kost soms wat wilskracht om in je vrije tijd vervelende klusjes in huis te moeten doen, maar als je ze hebt gedaan, heb je vast een voldaan gevoel. Probeer jezelf hier ook voor te belonen door jezelf vervolgens tijd te gunnen om iets te doen wat je leuk vindt. 

  1. Alles uitbesteden

Als je geen tijd hebt, de boel niet kunt overzien of het werk te zwaar of vies is, kun je altijd een professionele woningontruimer inschakelen. Zij kunnen je van A tot Z helpen om je woning een make-over te geven door op te ruimen, tapijt of andere vloerbedekking en behang te verwijderen of ernstig vervuilde woningen schoon te maken. Hier komt ook een sociaal aspect bij kijken. Er is vaak veel overleg met jou nodig over wat er mag blijven of weggaan. Het kan ook zijn dat je net een dierbare hebt verloren. In welke situatie dan ook, Woning-Ontruimingservice kan je op een betrouwbare manier helpen. Op de site van Woning-Ontruimingservice kun je zien waarbij de ontruimers je kunnen helpen.