Leuk in huis
Image default
Badkamer

Antraciet tegels kopen, waar moet je op letten?

Vloeren kunnen erg bepalend zijn voor de uitstaling van een bepaalde ruimte. Vooral in kleinere ruimtes is de uitstraling van een vloer erg bepalend. Wanneer we ook de wand erbij betrekken, geeft dit 80% van de ruimte weer. Logisch dat tegels de uitstraling voor het grootste deel bepalen. Antraciet tegels geven een hele andere sfeer dan hagel witte tegels. Tegels aanschaffen, let vooral hierop!

Wanneer je tegels aanschaft, let dan voornamelijk hierop. Zo weet je zeker dat je geen miskoop begaat. Let goed op de tintcodes, kwaliteit, hoeveelheid, PEI- en anti-slip, gecalibreerde en gerectificeerde waarden. Ook dat is erg belangrijk. Zo heb je alles mooi op een rijtje. Berekenen van de hoeveelheid

Bereken voor de tijd het aantal vierkante meters die je nodig hebt (lengte x breedte). Houd rekening met snijafval. Doorgaans is dit zo’n 10 tot 15%. Houdt bovendien rekening met de hoogte van de tegels. Heb je iets dat tot aan het plafond staat? Dan kan het zomaar zijn dat dit naderhand niet meer past wanneer de tegel een stukje hoger is dan de vorige tegels. Kijk daarnaast naar welke tegels jullie wensen. Bijvoorbeeld 15×15, 30×30, 40×40, 50×50, 60×60 of juist een speciale maat als 30×60 of 20×40. Ook een sierrand behoort tot de mogelijkheden. Bijvoorbeeld een badkamerrenovatie doe je maar eens per 15 jaar. Denk hier dus goed over na!

Prijzen

Niet onbelangrijk, de prijs. Deze kunnen voor tegels namelijk nogal behoorlijk uiteenlopen. Prijzen worden altijd afgegeven per m2. Echter, bevat een doos met tegels nooit exact 1 m2. Per doos betaal je daarom altijd ietsje meer. Reken daarom altijd naar het oppervlakte dat jullie nodig hebben. Een rekenfoutje is snel gemaakt. Check, check, dubbel check is daarom het advies. Kleurtinten Een tegel is een natuurproduct. Hierdoor kan de kleur per tegel licht afwijken. Belangrijk is om de tegels uit dezelfde serie te kopen. Controleer hierbij altijd het tintnummer. Het kleurverschil is dan minimaal.

Gerectificeerd en gekalibreerd

Een gerectificeerde (ook wel RTT of RETT genoemd) tegel heeft rechte kanten en scherpe hoeken. Hierdoor krijg je een erg kleine voeg. Bij een ongerectificeerde tegel loopt de kant een beetje schuin/rond af. Hierdoor krijg je een wat bredere voeg. Dit kan een voordeel zijn wanneer de wand niet helemaal recht is. Een gekalibreerde tegel houdt in dat deze op gelijke dikte is gezaagd. Dit komt alleen voor bij natuursteen. Gekalibreerd wordt vaak verward met gerectificeerd.

Slijtwaarde + Stroefheid

Als laatste dien je rekening te houden met de slijtwaarde en de stroefheid van een tegel. Een slijtwaarde wordt aangeduid met een PEI-waarde (Porcelain Enamel Institue). Dit is onderverdeeld van 1 (laagste slijtwaarde) tot 5 (hoogste slijtwaarde). Wanneer de tegels in een openbaar gebouw liggen hebben ze andere waarden nodig dan in een badkamer waar op sokken wordt gelopen. Wel belangrijk is dat je niet valt op natte tegels. Dit wordt aangegeven met een R-waarde. R9 is het meest voorkomend. R10 komt vaak in badkamers voor en R11, 12 en 13 kom je vaak tegen in openbare ruimten. Succes met het uitzoeken van jouw tegels!

Bron van dit artikel : https://www.syrostone.nl/tegelvloeren