Leuk in huis
Image default
Bedrijven

Welke soort haardhout is geschikt voor welke kachel?

Er zijn de laatste jaren steeds meer mensen die, net als vroeger kiezen voor een houtkachel in hun woning. DIt heeft onder andere te maken met de gestegen gasprijzen, maar ook met feit dat de houtkachel weer helemaal terug is in een moderne inrichting. Als je van plan bent om een houtkachel aan te gaan schaffen, is het wel belangrijk dat je van te voren goed onderzoekt welk hout je het beste kunt aanschaffen. Je hebt hierin veel verschillende keuzes. Welke houtsoort het meest geschikt is voor jouw kachel is afhankelijk van het soort kachel dat je gebruikt maar ook van de grootte. Ook is het momenteel soms een hele uitdaging  om aan hout voor de haard te komen omdat de vraag naar hout enorm groot is. Je kunt online vinden waar er in jouw buurt geschikt hout voor de kachel wordt verkocht. Woon je bijvoorbeeld in Deventer zoek dan op ‘haardhout Deventer’.  Als je meer wilt weten over welk haardhout geschikt is voor jouw kachel lees dan snel verder. 

Welke soorten haardhout zijn er? 

Er zijn veel verschillende soorten haardhout. Tussen de soorten zijn een aantal verschillen. Zo heb je harde houtsoorten zoals essenhout, eikenhout en haagbeuk en zachte houtsoorten zoals berkenhout en elzenhout. Afhankelijk van de grootte van jouw kachel kun je het beste een houtsoort uitkiezen. Zo kun je het beste berken haardhout kopen als je een kleine kachel hebt tot en met 5 kWh. Een ander verschil tussen de houtsoorten is dat de ene soort snel brandt en de andere soort traag. Over het algemeen kun je aanhouden dat zachte houtsoorten zoals berkenhout en elzenhout snel branden en de harde houtsoorten zoals essenhout, eikenhout en haagbeuk langzaam branden. Er zit ook een verschil tussen de houtsoorten in het aantal blokken dat je per keer nodig hebt. Zo heb je van elzenhout maar 1 tot 2 blokken per keer nodig en van haagbeuk wel 4 tot 5 blokken per keer.

Welk hout voor welke kachel?

Welk hout het meest geschikt is dat verschilt per kachel. Pelletkachels verbranden pellets. Dit zijn kleine samengeperste korrels die eruit zien als konijnenvoer. Voor andere houtkachels geldt dat de geschiktheid van het haardhout afhangt van het soort kachel dat je hebt aangeschaft. Zo zijn elzenhout en berkenhout het meest geschikt voor kleine kachels, is essenhout geschikt voor middelgrote kachels en kun je grote kachels het beste stoken met eikenhout of haagbeuk. 

De kosten van haardhout

Als je haardhout gaat kopen is het belangrijk dat je je van te voren inleest in de mogelijkheden en de kosten. In het geval van haardhout kan goedkoop namelijk nog wel eens duurkoop zijn. Haardhout wordt bijvoorbeeld vaak op gewicht verkocht. Echter bevat het haardhout soms nog veel vocht waardoor het zwaarder wordt. Ook kan er door de manier van verpakken veel lucht tussen het hout komen waardoor het gewicht ook meer wordt. Let er dus ook dat je kiest voor droog hout waar het vocht al uit is. Dit scheelt niet alleen in de kosten maar zorgt ook voor aanzienlijk minder rookontwikkeling.