Leuk in huis
Image default
Bouwmaterialen

Acrylaat multifunctioneel

Acrylaat is een kunststof die voor talloze doeleinden kan worden gebruikt. Dit materiaal is ook bekend onder de namen perspex, plexiglas of PMMA. De bekendste eigenschap van acrylaat is transparantie. Het is zelfs helderder dan glas! Geen wonder dat acrylaat een uitstekend alternatief is voor glas. Het is vele malen lichter in gewicht en is slagvast. Acrylaat heeft een mooie glans en heeft een luxe uitstraling. Andere eigenschappen van acrylaat zijn onder meer de krasvastheid en weerbestendigheid. Het is geluidwerend en verkleurt niet. De kunststof is verkrijgbaar in verschillende kleuren, maten en diktes.

Acrylaat platen in de bouwsector

Platen van acrylaat hebben zowel een functionele als een decoratieve waarde. Wanneer we het hebben over de functionele waarde, dan zien wij acrylaat als (tijdelijke) vervanger van beglazing. Bij boten is de beglazing altijd uitgevoerd in acrylaat, zoals ook bijvoorbeeld bij caravans of voorzetramen. Ook in aquariums zien wij de acrylaat platen terug. Ramen voor spreekloketten die zijn aangebracht ter beveiliging is ook een voorbeeld. Interieurbouwers en architecten zijn liefhebbers van acrylaat waarbij zowel het functionele als decoratieve element een belangrijke rol speelt. Denk hierbij bijvoorbeeld over overbruggingen en overkappingen. Maar ook traptreden en balustrades worden in deze sterke kunststof uitgevoerd.

De decoratieve waarde

Acrylaat heeft een stijlvolle uitstraling en een prachtige glans. Dat maakt dat we dit materiaal steeds meer terugzien op gevels. Weersinvloeden hebben geen grip op acrylaat en door het lichte gewicht en de vele kleurschakeringen is het een trendy materiaal voor het bekleden van gevels. Maar ook belettering op gevels. Bewegwijzering of naambordjes worden vaak in acrylaat uitgevoerd omdat ze gewoonweg mooi zijn. Een ander voorbeeld van de decoratieve waarde zijn de awards die tegenwoordig uitgevoerd worden in acrylaat. Omdat het ook relatief eenvoudig te bewerken is, kan het worden vervormd, verlijmd, er kan in worden geboord, het kan worden bedrukt et cetera.

 

Bron van dit artikel :