Leuk in huis
Image default
Marketing

Wat is een URL structuur en hoe werkt het precies?

Als je begint met het bouwen van een website, dan is er een belangrijk onderdeel waar je wat extra aandacht aan moet besteden: URL structuur. Veel mensen denken dat dit simpelweg gaat over het invoeren van een URL in de adresbalk. Maar eigenlijk is deze structuur veel belangrijker dan dat. In dit blog zullen we dieper ingaan op de betekenis van URL structuur, de drie pijlers van URL structuur en waarom jij het beste in dit aspect kunt investeren.

Allereerst is het belangrijk te weten wat URL structuur precies betekent en waar het voor staat. URL staat namelijk voor Uniform Resource Locator en refereert aan het adres van een website. De URL structuur verwijst daarnaar en hiermee bedoelen we het specifieke patroon dat gebruikt wordt om pagina’s op je website van elkaar te onderscheiden. Kortom, de URL structuur is het pad dat gebruikt wordt om de websitepagina’s te vinden.

De drie pijlers

Wanneer we kijken naar de drie pijlers van URL structuur, zien we dat deze bestaat uit een domeinnaam, de mapstructuur en het individuele paginaniveau. De domeinnaam is wat veel mensen al kennen, omdat dit het adres is van je website. De mapstructuur daarentegen is minder bekend, maar wel cruciaal. Dit geeft namelijk aan hoe de pagina’s van je site onderverdeeld zijn en welke pagina’s bij elkaar horen. Tot slot is er het individuele paginaniveau, dat eenvoudigweg gaat over de naam van de betreffende pagina.

Nu je weet waar een URL structuur uit bestaat en waarom het zo belangrijk is, rijst natuurlijk de vraag waarom je hierin moet investeren. Het antwoord op die vraag is simpel: de URL structuur is de basis van elke website. Wanneer deze niet goed op orde is, raakt een zoekmachine in de war en krijgen bezoekers geen goede indruk van de website. Een goede URL structuur helpt daarnaast ook bij het behalen van hogere posities in zoekmachines.

In het kort

Het is daarom van belang dat je URL structuur op orde is. Doe hier goed onderzoek naar door middel van de bovenstaande pijlers op de website. Het is dus meer dan alleen een simpele URL in de zoekbalk plaatsen.

Veelgestelde vragen over URL structuur

Wat zijn de voordelen van een goede URL structuur? Een goede URL structuur helpt bij het behalen van hogere posities in zoekmachines en zorgt ervoor dat bezoekers een goede indruk krijgen van je website.

Is een URL structuur voor elke website hetzelfde? Nee, een URL structuur is afhankelijk van de website en het doel van de website.
Wie kan mij helpen bij het optimaliseren van mijn URL structuur? SEO-experts kunnen je helpen bij het optimaliseren van jouw URL structuur en kunnen je ook adviseren over waar je moet beginnen en wat je moet aanpassen.

Conclusie

In dit blog hebben we uitgelegd wat een URL structuur is, welke drie pijlers hierin belangrijk zijn en waarom een goede URL structuur belangrijk is voor het behalen van hogere zoekmachineposities en zorgen voor een goede indruk van je website. Het loont daarom de moeite om te investeren in een goede URL structuur. Als je hier nog vragen over hebt, neem dan gerust contact op met een SEO-expert.