Leuk in huis
Image default
Wijn

Chardonnay druif wijn en spijs combinaties

Wat zo heerlijk is aan wijn is dat het een geweldige aanvulling is op een verscheidenheid aan gerechten. Maar hoe weet je welke wijn goed samengaat met welk soort eten? Dit heeft te maken met de verschillende zuurtegraden, tannines en andere elementen. Er zijn namelijk factoren die invloed hebben op de smaak en textuur van de wijn in je mond. 

Wil je binnenkort een diner organiseren met aansluitende wijn en spijs combinaties? Dan wil je goed voor de dag komen. Wil je een lekkere chardonnay schenken? Dan ben je er misschien al achter gekomen dat de chardonnay druif heel divers is. Laten we daarom verder ingaan op de beste spijscombinaties met een heerlijk glas chardonnay.  

Chardonnay druif 

Chardonnay is een droge, witte wijn die je in elk bekend wijnland wereldwijd kunt terugvinden. De chardonnay druif is namelijk een van de meest bekende druivensoorten over heel de wereld. Dat is de reden dat de keuze zo groot is. Wat het lastig maakt, is dat de chardonnay druif uiteenlopende smaakprofielen kent. Van vol gerijpt en boterzacht tot frisse en fruitige smaken. 

Maar wist je dat de chardonnay druif ook zoet kan zijn? De wijn van deze druif kan een hoog alcoholpercentage hebben. Dat maakt het mogelijk om een wat zoetere smaak te ontwikkelen. Van oorsprong komt de druif uit Frankrijk, De Bourgogne. Deze wijnstreek staat bekend als de heilige plek voor witte wijnen. Daarnaast is chardonnay populair onder een breed publiek aan wijndrinkers. Dé perfecte wijn om te schenken bij een dinner party. 

Chardonnay druif in combinatie met spijs 

De diversiteit van de chardonnay druif is te combineren met verschillende spijscombinaties. Om je op weg te helpen zetten we combinaties onder elkaar die gegarandeerd een succes zijn.

1. Kazen

Wijn en kaas wordt vaak aan elkaar gekoppeld. Maar niet alle wijnen en kazen zijn een goede match. Afhankelijk van het smaakprofiel, de zuurgraad, de tannines en andere elementen van de wijn, kun je wijnen en kazen combineren.

Kies je voor een chardonnay die veel eik bevat? Kies dan voor een kaas met een meer brutale smaak. Denk aan een blauwe kaas, Engelse cheddar kaas of een camembert. Drink je een chardonnay zonder rijping? Kies dan voor een brie of geitenkaas.

2. Kip

Een ander klassieke combinatie is wijn met kip. Een goed glas chardonnay past namelijk uitstekend bij een licht kipgerecht. Denk hierbij aan een gegrilde kipfilet met een hartige roomsaus. Een chardonnay komt minder goed tot zijn recht in combinatie met kip en zoete sauzen.

3. Zeevruchten

Net als bij kip zijn zeevruchten altijd een goede combinatie als het om witte wijnen gaat. Met een chardonnay is dat niet anders. De chardonnay gaat namelijk heel goed samen met boter of nootachtige smaken.

Als het om zeevruchten gaat, past de chardonnay goed bij visgerechten op basis van schelpdieren zoals krab, kreeft, garnalen en mosselen. Ook past de wijn goed bij een witvis zoals een heilbot. Het is ook aan te raden om een mooi gebakken zalm te serveren.

De basisprincipes van het combineren van gerechten met chardonnay

Chardonnay is ook een lastige wijn om spijs mee te combineren vanwege de verschillende rijping niveaus op eikenhout. Een chardonnay zonder en met een eiken smaak verschillen enorm van smaakprofiel. Dit is een van de belangrijkste onderdelen om op te letten bij het maken van spijscombinaties.

In een notendop. De chardonnay druif kun je het beste combineren met rijke, boterachtige smaken. Probeer gerechten met een hoog zuurtegraad of kruidig eten te vermijden. Dit kan ervoor zorgen dat de wijn meer zuur van smaak is. 

Smaken en voorkeuren verschillen. Bij het kiezen van wijn en spijs combinaties is dit niet anders. Zo is jouw smaakbeleving anders dan die van jouw vriend of vriendin. Gebruik de combinatiemogelijkheden vooral als richtlijn. Probeer en pas ze vervolgens aan op basis van jouw specifieke smaak voor de beste beleving.

 

https://www.vinify.nl/druivensoorten/chardonnay