Leuk in huis
Image default
Woning en Tuin

Gras verticuteren met een professionele verticuteermachine

Verticuteren van het gras is essentieel voor het behoud van een groen en gezond grasveld. Maar hoe doet u dit nou precies en wanneer en hoe vaak? Wellicht zijn dit vragen die u zich al weleens heeft afgevraagd en daarom dit artikel met meer informatie over verticuteren.

Waarom zouden we verticuteren?

Wanneer we een grasveld goed bekijken aan het begin van het seizoen dan zul je ontdekken dat er vaak mossen en dode grassen in aanwezig zijn. We noemen dit ook wel een vilt laag. Omdat deze vilt laag de groei van het gezonde gras beperkt is het belangrijk dat deze regelmatig wordt verwijderd. Wanneer we dit niet doen dan zal deze vilt laag het gras verstikken en afsterven. Vooral de mossen in de vilt laag kunnen een behoorlijke boosdoener zijn. Mossen groeien extreem snel wanneer de grond er zuur is en wanneer er weinig zonlicht op het gazon schijnt door schaduw. Het verwijderen van deze vilt laag is dus essentieel voor het behoud van uw gazon. Maar ook regelmatig snoeien en kalken verbeterd de kwaliteit van uw gras aanzienlijk.

Met de hand of machinaal verticuteren

We kunnen de vilt laag verwijderen met een verticuteer hark die met zijn messen tot ongeveer 1 centimeter in de grond snijd om deze laag los te maken uit het gras. Bij een klein gazon s deze hark een prima hulpmiddel. Let wel op dat u niet te diep gaat om te voorkomen dat u de wortels van het gras beschadigd. Natuurlijk is een verticuteermachine veel beter voor uw gazon aangezien deze sneller en effectiever werkt maar ook beter op de snijdiepte is in te stellen.

Hoe vaak moet u verticuteren?

We kunnen stellen dat twee keer per jaar voldoende is om uw gazon gezond te houden. In april of mei kunt u de eerste keer doen en in september of oktober de tweede keer. Zeker op meer zuurdere grond als klei of veengrond is het verstandig deze tweede keer aan te houden vanwege de snelle groei van mossen. Ook is het verstandig om in oktober nog wat extra gras in te zaaien en te bemesten waarna in de wintermaanden het gras optimaal kan

Bron van dit artikel :