Leuk in huis
Image default
Woningen

Blijvend glanzende douchewanden door gebrek aan kalk

Een grote irritatie van menig mens is het schoonmaken van de badkamer en keuken. Schoonmaken is op zichzelf niet het leukste klusje, maar kan aanzienlijk vervelender worden door hardnekkige kalkaanslag. Een van de manieren die je kunt toepassen om dit tegen te gaan is door grof geschut in te zetten met schoonmaakmiddelen. Dit werkt vaak goed maar is wel slecht voor je beurs en voor het milieu. Ook ben je er inmiddels waarschijnlijk wel achter dat de kalkaanslag binnen no-time weer terug is.

 

Wat is de oplossing?

Voordat we het gaan hebben over de oplossing geven we je eerst de oorzaak. Vaak is dit namelijk het water dat door de leidingen je douchekop uit komt. In ons drinkwater zit namelijk een hoop kalk en dit komt vanuit de bron, via de waterleiding zo onze badkamer binnen. Afhankelijk van je woonplaats kan dit matig, gemiddeld of een hoge hoeveelheid kalk bevatten.

 

Hoe meer kalk er in je water zit, hoe vaker je dus moet schoonmaken. Beter dan het gebruik van zwaardere schoonmaakmiddelen is dus het tegen gaan van die kalk. Dit kun je op verschillende manieren doen. Verhuizen naar een gebied met minder ‘zwaar water’ zoals dat heet, maar een goede oplossing is dat natuurlijk niet.

 

Een waterontharder aansluiten op je waterleiding is een stuk minder ingrijpend. Hiervoor zijn er industriële ontharders beschikbaar, maar voor de gewone consument is een magnetische waterontharder een stuk makkelijker. Je draait dit met behulp van schroeven op je leiding en de magneten zorgen ervoor dat je het water minder makkelijk kalkvorming zal krijgen. Op waterontharderlease vind je een handige waterontharder test waar enkele van de beschikbare ontharders in Nederland vergeleken worden.