Leuk in huis
Image default
Woningen

Dit zijn de kenmerken van de botanische stijl

De botanische stijl

De botanische stijl kenmerkt zich eigenlijk door het feit dat je buiten naar binnen haalt. In deze stijl zul je veel natuurlijke materialen en kleuren tegenkomen en staat de kleur groen bijna centraal. Hierdoor kun je niet alleen in de zomer maar ook in de winter genieten van al het moois dat de natuur te bieden heeft. Het mooiste is dat je helemaal geen groene vingers nodig hebt, er zijn tegenwoordig namelijk zoveel plastic varianten en andere natuurlijke accessoires die maar heel weinig onderhoud nodig hebben. Hieronder geef ik een aantal kenmerken van de botanische stijl.

 

Veel planten

De kern van de botanische stijl draait natuurlijk om planten. Het zit dan ook in het woord, botanisch. Het Latijnse woord ‘botanicus’ betekent letterlijk plantkunde en het is dan ook niet gek dat je veel planten zult zien in deze stijl.

Als je dus fan bent van de botanische stijl moet je direct naar het dichtstbijzijnde tuincentrum om een hele zood planten te gaan halen. Daar heb je ook nog heel keuze in, zo kun je gaan voor een grote eyecatcher als een palmboompje in de hoek van de kamer. Je kunt ook een heleboel hangplanten nemen, die kun je letterlijk overal hangen en het ziet er leuk uit. Maar je kunt het ook wat simpeler houden. Neem bijvoorbeeld wat vetplantjes of cactusjes voor op de vensterbank en haal een mooie bos bloemen voor op de eettafel.

 

Veel natuurlijke materialen

Je kunt de botanische, naast veel planten, ook herkennen aan het vele gebruik van natuurlijke materialen. Denk dan aan materialen als hout, beton, marmer, riet, rotan, bamboe en leer. Die worden dan verwerkt in bijvoorbeeld een houten of betonnen vloer, een marmeren tafelblad, een bamboe kast, een leren bank, meubelgrepen en rotan stoelen. In combinatie met planten en een aantal andere mooie kleuren kan dit een fijne, rustige en stijlvolle uitstraling hebben.

 

Natuurlijke kleuren

Als laatste is het kleurgebruik heel belangrijk voor deze stijl. Een kleur als paars of geel zul je in de natuur niet snel terug zien in de achtergrond, zo ook niet voor de botanische stijl. Denk qua achtergrond aan een rustige kleur als wit, een aardetint of andere natuurlijke kleuren. Een bank, een kastje of meubelknopjes daarentegen mogen wel weer een wat afwijkende kleur hebben. Wat kleur in je interieur is uiteraard leuk, wees daarom niet bang om een geel kastje of een paarse vaas neer te zetten. Als het maar niet te aanwezig wordt, uiteindelijk is het belangrijk dat de natuurlijke kant van deze stijl de boventoon voert.