Leuk in huis
Image default
Woonaccessoires

Je meubels verven

Zijn je meubels eigenlijk aan vervanging toe, maar wil je ze eigenlijk helemaal niet wegdoen? Dat hoeft ook niet! Naast je meubilair opnieuw stoferen bij een meubel stoffeerderij kun je ook zelf creatief aan de gang. Door je geliefde meubels een nieuwe lik verf te geven kan je er nog jaren van genieten, mits ze niet kapot zijn natuurlijk. Hierbij kun je het beste kiezen voor een kwalitatief goede en stootvaste binnenlak. Op deze manier zijn je meubels namelijk niet alleen voorzien van een mooie nieuwe kleur, maar kunnen ze ook gelijk weer tegen een stootje. In dit stappenplan lees je precies hoe je dit moet doen.

 

Het stappenplan

 

 1. Voordat je kan gaan beginnen met verven dien je eerst de meubels goed schoon te maken en te ontvetten. Dit kan gedaan worden met een verfreiniger, maar een emmer lauwwarm water waar wat ontvetter aan toegevoegd is doet het ook prima. Neem de meubels daarna nog eens af met alleen lauwwarm water en laat het vervolgens goed drogen.
 2. Zodra alles goed opgedroogd is, kun je de meubels gaan schuren. Meubels waar nog een intacte verflaag op zit kun je schuren met fijn schuurpapier met korrel 220-280. Zijn de meubels helemaal kaal? Dan schuur je de meubels met middelgrof schuurpapier met korrel 150-180. Na het schuren maak je alles stofvrij met een zachte borstel.
 3. Vervolgens zet je de meubels in de grondverf. Roer hiervoor de grondverf eerst goed door met een roerhoutje. Doop vervolgens de kwast een paar keer tot de helft in de verf en strijk deze af. Zo zorg je ervoor dat de kwast egaal verzadigd maar niet gaat druipen. Breng vervolgens de grondverf aan. Bij een stoel werk je vanuit het midden naar de hoeken van de stoel toe, zo zorg je ervoor dat er geen druipers komen in de hoeken. Bij grotere meubels kun je het beste eerst de randen met een kwast schilderen, en vervolgens de rest met een roller. Dit doe je door eerst een paar banen in verticale richting op te zetten, met een rolbreedte tussenruimte. Daarna verdeel je de verf in diagonale of horizontale richting, om vervolgens alles nogmaals in één richting na te rollen.
 4. Heb je het idee dat je meubels nu wat ruw aanvullen? Schuur deze dan nogmaals met fijn schuurpapier met korrel 220-280. Daarna maak je de meubels met een zachte borstel weer volledig stofvrij.
 5. Roer nu de binnenlak goed door en doop ook hier weer de kwast een paar keer tot de helft in de lak waarbij je de kwast afstrijkt aan de zijkant van het blik. Breng vervolgens de eerste laklaag aan op dezelfde manier als bij stap 3. Heeft je meubel een tweede laklaag nodig? Kijk dan goed op het blik wat de droogtijd is, en wanneer de lak overschilderbaar is. Vervolgens breng je de tweede laklaag ook weer op dezelfde manier aan.

 

Wil je een dip-dye effect toepassen op je meubels? Ook hier hebben we een stappenplan voor. Een dip-dye betekent dat de onderkant van de stoel- of tafelpoten of de onderste rand van je kast een andere kleur krijgt dan de rest van het meubel.

 

 1. Allereerst moet je de hoogte opmeten van het vlak dat je een andere kleur wilt geven. Vervolgens plak je de poten of de onderrand af op de hoogte die je hebt opgemeten. Dit kan met schilderstape of afplaktape.
 2. Ontvet nu het gedeelte dat je wilt gaan verven. Dit kan met een speciale verfreiniger maar een emmer lauwwarm water waar wat ontvetter in zit doet het ook goed. Na het ontvetten maak je het nog even schoon met lauwwarm water en laat het vervolgens goed drogen.
 3. Wanneer alles goed droog is schuur je het stuk dat een dip-dye krijgt met een kunststof schuurspons of met fijn schuurpapier. Daarna maak je het gedeelte stofvrij met een zachte borstel.
 4. Nu breng je de tweede kleur aan op dezelfde manier als je dat bij het hele meubelstuk hebt gedaan. Uiteraard doe je dit met een andere keur voor het dip-dye effect.
 5. Verwijderd de tape direct na het verven, dus wanneer de verf nog nat is. laat vervolgens alles goed drogen en uitharden; het liefst 7 tot 14 dagen. Hierna is de lak krasvast, stootvast en kun je de meubels weer gewoon gebruiken.

 

Wat heb je nodig?

 

 • Verfreiniger of ontvetter
 • Emmer lauwwarm water
 • Doek
 • Zachte borstel
 • Afplaktape
 • Roerhoutje
 • Middelgrof schuurpapier 150-180
 • Fijn schuurpapier 220-280
 • Verfbakje
 • Verfroller
 • Kwast
 • Grondverf
 • Binnenlak
 • Rolmaat

 

Extra tips

 

 • Je kan beter teveel grondverf en binnenlak aanschaffen, dan te weinig. Op die manier kun je namelijk gewoon in één keer doorwerken. Op het blik staat precies hoeveel je met één blik kunt verven. Ongeopende blikken kunnen binnen 30 dagen weer teruggebracht worden naar de bouwmarkt, op vertoon van de bon.
 • Binnenlak is te verkrijgen in hoogglans, zijdeglans en mat. Je kan hierbij dus kiezen voor datgene wat jij het mooist vindt, maar je kunt er ook voor kiezen af te wisselen tussen deze drie voor een speelse look.
Bron van dit artikel : https://www.westenbergmeubelstoffeerderij.nl