Leuk in huis
Image default
Energie

Water koker of kokend water kraan, Wat is voor jouw de slimste keuze?

Een kokend water kraan wordt steeds populairder en is dan ook steeds vaker terug te vinden in de moderne keuken. Van gemak tot aan besparen, een kokend water kraan biedt vele voordelen. Maar is een kokend water kraan dan ook wat voor jou? In dit artikel zetten we de volgende belangrijkste onderdelen op een rijtje:

  • Wat is een kokend water kraan?

  • Hoe werkt een kokend water kraan?

  • Gebruiksgemak van een kokend water kraan

  • Verspilling bij een kokend water kraan

  • Energieverbruik van een kokend water kraan

  • De trend van een leeg aanrecht

  • Hoe kies ik een kokend water kraan?

Wat is een kokend water kraan?

Voor sommige is de term kokend water kraan nog niet helemaal geland in de nederlandse vocabulaire. De meeste mensen noemen een kokend water kraan dan ook een Quooker, echter is Quooker een merk wat kokend water kranen verkoopt. Dit betekend dus dat er nog veel meer merken zijn zoals de FlexTap kokend water kraan en de kokend water kranen van bijvoorbeeld Grohe.

Hoe werkt een kokend water kraan?

Een kokend water kraan bestaat uit meerdere onderdelen. Natuurlijk heb je allereerst de kraan zelf welke tegenwoordig ook geleverd kan worden als 3in1 kraan, dit betekend dat zowel het warme, koude en kokende water uit dezelfde kraan komen. Naast de kraan beschikt het systeem ook altijd over een reservoir, dit reservoir houdt het kokende water op temperatuur. Als laatste zit er vaak nog een filter bij de kokend water kraan, deze is niet altijd meegeleverd maar valt zeker aan te bevelen voor het behoud van je apparaat.

Gebruiksgemak van een kokend water kraan

Het gebruik van een waterkoker of een kokend water kraan verschilt nogal van elkaar. Voor het koken van water met een waterkoker dien je redelijk wat handelingen uit te voeren. Je moet de waterkoker namelijk pakken, vullen met de juiste hoeveelheid water en wachten tot het water is gekookt. Een kokend water kraan levert het kokende water in een keer waardoor je gelijk kunt beginnen met koken en ondertussen nog lekker kunt genieten van je kopje thee.

Verspilling bij een kokend water kraan

Bij elke kokend water kraan wordt er beweerd dat deze duurzamer is doordat er minder water wordt verspilt. Deze bewerking is juist, doordat je met een kokend water kraan altijd de juiste hoeveelheid water pakt gooi je minder water weg. Bij een waterkoker heb je te veel water over wat je uiteindelijk weggooit, erg zonde in het kader van duurzaamheid.

Energieverbruik van een kokend water kraan

Of een kokend water kraan daadwerkelijk energiezuiniger is dan een waterkoker hangt er vanaf hoe vaak je de waterkoker gebruikt. Het voordeel van de waterkoker is namelijk dat deze alleen aanstaat als deze wordt gebruikt, bij de kokend water kraan wordt het water constant op temperatuur gehouden. Veel mensen vergeten echter dat je bij het koken ook water gebruikt waarvoor ook energie opgewekt moet worden. In de praktijk zal een kokend water kraan voor de meeste mensen dus een betere optie zijn.

De trend van een leeg aanrecht

Waterkokers zijn er in allerlei soorten, maten, kleuren en vormen. Bij een kokend water kraan is de kraan meestal van standaard vorm en is er minder keuze. Echter met de vele verschillende merken moet er altijd een kraan zijn die bij jou past. Een waterkoker neemt extra ruimte in beslag op het aanrecht en in de huidige tijd is de trend van een leeg keukenblad steeds meer aan het groeien.

Hoe kies ik een kokend water kraan?

Zoals eerder beschreven in dit artikel denken veel mensen bij een kokend water kraan aan een Quooker. Echter zijn er veel meer merken en aanbieders welke soms ook nog is een stuk aantrekkelijker zijn geprijsd. Het is dus verstandig van te voren goed onderzoek te doen naar de verschillende mogelijkheden en opties voor de kokend water kraan.