Leuk in huis
Image default
Energie

Moet ik de groepenkast vervangen?

Niks is zo vervelender dan een stroomstoring. Je bent net de was aan het doen, water aan het koken en ook nog een heerlijke appeltaart aan het bakken. Opeens slaan de stoppen door en er is geen elektriciteit meer. Dan kom je er pas echt achter hoe afhankelijk je kan zijn van stroom. De yoghurt en melk in de koelkast worden lauw, omdat ook de koelkast ontdooit. Je kunt geen televisie meer kijken, want ook het internet is er uit. Dit kan komen door problemen met de groepenkast. Wanneer dit te vaak gebeurt, is het verstandig om het volgende te bekijken: moet ik de groepenkast vervangen?

Prijs en tijd

De groepenkast vervangen is een dure grap. De prijs begint rond de 500 euro voor een 1-fase groepenkast en kan oplopen tot 900 euro voor een 3-fase groepenkast. Daarnaast ligt het er ook nog aan hoeveel groepen je hebt. Hoe meer groepen de groepenkast heeft, hoe duurder de prijs ook wordt. Gelukkig is het een klusje wat wel snel geklaard kan worden. De elektricien zal ongeveer tussen de één en drie uur bezig zijn om jouw groepenkast te vervangen. Het kan iets langer duren als bijvoorbeeld de hoofdzekering eruit gehaald moet worden om het zegel te verbreken.

Wie kan de groepenkast vervangen?

Kan je eigenlijk zelf de groepenkast vervangen? Ja, dit mag natuurlijk altijd. Niemand zal je tegenhouden, maar het wordt wel ten strengste afgeraden als je niet een erkend installateur bent. Werken met elektriciteit brengt altijd een risico met zich mee. Dus het kan erg gevaarlijk zijn als je niet weet wat je aan het doen bent. Het beste is dus om op internet rond te kijken naar een erkend bedrijf met vakmanschap die jouw groepenkast zou kunnen vervangen.  Je kunt altijd verschillende offertes opvragen van verschillende bedrijven om te zien welke prijs en kwaliteit jou het beste bevalt. Succes en je weet het: nooit spelen met elektriciteit!