Leuk in huis
Image default
Huishouden en schoonmaak

Tips om een verstopping te voorkomen

Een verstopte afvoer is natuurlijk heel vervelend, maar hoe ontstaat zoiets nu eigenlijk? Een van de meest voorkomende oorzaken van een verstopte afvoer is restafval. Restafval is bijvoorbeeld etensresten bij de afwas, haren bij de douche en te veel toiletpapier bij de wc. Wij hebben enkele tips om een voorstopping te voorkomen.

Soorten verstoppingen

Een verstopte gootsteen komt vaak door etensresten. Het is natuurlijk makkelijk om de borden even snel af te spoelen onder de kraan. Maar dit kan voor een hoop narigheid zorgen. Zorg ervoor dat je borden en pannen geen etensresten bevatten wanneer je ze in de vaatwasser zet of afwast. Mochten er toch wat etensresten in de gootsteen terecht komen zorg dan dat er een extra zeefje boven de afvoer zit. Een zeefje plaats je in de gootsteen en zorgt ervoor dat in ieder geval de grotere etensresten worden tegengehouden. In moderne keukens zitten deze vaak al in de gootsteen verwerkt. Dan hoef je uiteraard geen los zeefje aan te schaffen. Een extra zeefje is in principe bij iedere bouwmarkt te koop.

Voor het douchen is het mogelijk om een filter te gebruiken. Het filter vangt haren op tijdens het douchen. Het is wel belangrijk dat het filter om de twee weken geleegd wordt. Op deze manier voorkom je dat het doucheputje alsnog verstopt raakt en overstroomt.

Naast de mogelijkheden binnen kan er buiten je woning natuurlijk ook een ontstopping ontstaan. Zonder dat je het doorhebt komen er heel wat bladeren in de regenpijp terecht, en deze kunnen ervoor zorgen dat je dakgoot overstroomt. Ook kleine takjes en ander soort troep kunnen via de dakgoot in de regenpijp voor een ontstopping zorgen. Dit is echter simpel te voorkomen. Door het gebruik van een bladvanger blijven de grote stukken restafval buiten de regenpijp.

Gespecialiseerd ontstoppingsbedrijf inhuren

Heeft u last van een verstopping in een leiding die u niet zelf kunt verhelpen? Overweeg om een gespecialiseerd ontstoppingsbedrijf in te huren. Vaak beschikt zo’n bedrijf over de juiste apparatuur om een verstopping op te lossen, als u er zelf niet uit komt.

Bron van dit artikel : https://loodgieter-rotterdam.nu