Leuk in huis
Image default
Huishouden en schoonmaak

Loodgieter doe-het-zelf tips

 In deze blog, aangeboden door Anolso vindt u enkele loodgieter doe-het-zelf-tips. Anolso is een Loodgieter uit Den Haag en is expert op het gebied van cv-ketels, lekkages en verstoppingen. Veel leesplezier en succes.

Ontluchten van de cv-ketel

Cv-onderhoud om uw cv-ketel in optimale conditie te houden kunt u gedeeltelijk zelf doen, bijvoorbeeld door het ontluchten van uw cv-ketel. Wanneer de radiatoren niet helemaal gevuld zijn met water maar ook een deel met lucht, is het rendement van warmte veel lager. Het ontluchten van de radiatoren kunt u gemakkelijk zelf doen. Wat heeft u nodig? Een radiatorsleutel, een emmer en een doek. Hier krijgt u een stap voor stap handleiding over hoe je de cv-ketel ontlucht.

  • U kunt nu de kamerthermostaat helemaal naar beneden draaien
  • Nu moet je even wachten tot de ketelthermostaat onder de 40 graden Celsius is. Dit kan eventjes duren.
  • Verbreek nu de verbinding tussen het stopcontact en de cv ketel
  • Begin vanaf benden naar boven met de radiatoren en eindig op het hoogste punt.
  • Draai per radiator de radiator kraan dicht en houd een doek bij het ontluchtingsventiel van de radiator en draai dit ventiel open met de radiatorsleutel. Dit kan vies en troebel zijn.
  • Draai de radiator kraan weer open wanneer je elke radiator gehad hebt. Is dit gedaan kan de cv-ketel stekker weer in het stopcontact.
  • Controleer altijd de waterdruk. Hiervoor kunt u bij het volgende onderdeel van deze blog zijn.

De cv-ketel bijvullen

Een groot deel van het onderhoud aan de cv-ketel is ook het bijvullen van de cv-installatie. Wanneer de cv-ketel niet genoeg druk heeft zal deze niet naar behoren werken. Met de minimale druk van 1.0 bar en een normale druk tussen de 1.5 en 2.0 bar. Hoe dit te werk gaat leest u op veel kluswebsites, daarom gaan we er hier niet te diep op in.

Verstoppingen oplossen

Verstopping oplossen? Dan is onze eerste tip de plopper. Zorg ervoor dat er een laagje water van 5 centimeter hoog in de wastafel is. Plaats de plopper op de afvoer, dit zorgt ervoor dat er geen lucht binnentreedt. Nu kan je stevige op en neer bewegingen gaan maken en dit herhalen. Het kan zijn dat het nodig is dat je dit vaak moet herhalen. Heeft het geen gewenste resultaten opgeleverd? Mogelijk kan een loodgieter u verder helpen.

Lekkage aan het dak

Om een daklekkage te voorkomen is het belangrijk om voorzichtig met uw dak om te gaan. Leg er geen spullen op, loop er niet op en verwijder (vooral in de herfst) overtollige bladeren en takken. Het kan ook helpen om eens in de paar jaar een routinematige controle te laten uitvoeren door een dakdekker.

 

Bron van dit artikel : https://www.anolso.nl/