Leuk in huis
Image default
Huishouden en schoonmaak

Hoe kan je vlooien verwijderen uit jouw stoffen bankstel?

Vlooien bestrijden: het is geen sinecure. Jouw hond of kat hoeft maar één vlooi binnen te smokkelen om in enkele weken een ware plaag te veroorzaken. En ze blijven niet braafjes in de vacht van je huisdier, maar nestelen zich in je tapijt of stoffen zetel. Hoe je die kleine duivels verdrijft uit je meubilair, leggen we hieronder uit.

1. GENADELOOS STOFZUIGEN, WASSEN EN POETSEN

Wat belangrijk is: sla tijdens het stofzuigen geen enkel plekje over, want er hoeft maar één vlo te ontsnappen om de plaag verder te verspreiden over je hele woning. Ga dus eerst horizontaal van links naar rechts over je tapijt en doe daarna hetzelfde, maar dan verticaal. Ook op je zetel. Vergeet bovendien niet de poten en onderkant van je zetels te stofzuigen, want vlooien vluchten overal naartoe en kunnen tot een meter ver springen.

 Stofzuigen doe je best iedere dag gedurende twee weken. Handel ook strategisch. Stofzuig bijvoorbeeld op donkere, warme plekken zoals de hoeken van de kamer of aan plinten. Dat zijn namelijk de favoriete nestplaatsjes van vlooien. Of concentreer je op de plaatsen waar je hond of kat het vaakst tijd doorbrengt.

Ledig de stofzak of -bak van je stofzuiger niet in een vuilbak binnenshuis, maar stop ‘m daarentegen in een plastieken zak die je goed dichtknoopt. Werp die zak vervolgens in een vuilbak die buiten je woning staat.

Al is jouw huisdier nog zo schattig, het is wellicht de oorzaak van jouw vlooienplaag. Was dus alle spullen van je hond of kat zéér grondig. Steek de dekens, kussens en zelfs het mandje op wekelijkse basis in je wasmachine. En op de hoogste temperatuur, want vlooien houden namelijk niet van heet water.

Vind je nog steeds vlooien in je tapijt en zetels? Laat ze dan behandelen met een stoomreiniger die over een zuigfunctie beschikt. Zo zijn de vlooien dood én worden ze onmiddellijk verwijderd. Let er wel op dat jouw tapijt of meubelstuk geschikt is voor zo’n behandeling.

2. WEES CREATIEF MET KEUKENSPULLETJES

Vlooien hebben een gruwelijke hekel aan de geur van azijn. Een spray van azijn is dus een uiterst effectief en intensief bestrijdingsmiddel om zelfs de kleinste eitjes en larven te doden. Giet een beetje water met een flinke scheut azijn in een verstuiver en spuit dat mengsel op je tapijt of zetel. Vooral op de plekken waar je huisdier het vaakst ligt.

​Of maak een spray van citroen, want ook van die geur zijn vlooien geen liefhebber. Snij de citroen in fijne schijfjes. Giet water in een pan. En kook die schijfjes tot het water op kookpunt is. Vervolgens laat je de schijfjes best een aantal uurtjes in het water weken, waarna je de plakjes verwijderd en het vloeibare goedje in een verstuiver doet. Na jouw zetel en tapijt grondig te hebben gestofzuigd en gereinigd, kan je de citroenspray gebruiken. En ook hier weer: concentreer je op de lievelingsplekken van je huisdier.

Wil je vermijden dat je misschien nare plekken van azijn of citroen op je meubilair maakt? Plaats dan een kommetje met water en druppels afwasmiddel naast je tapijt en zetel. Wanneer het donker wordt, verlicht je dat kommetje door er een lamp naast te zetten. De vlooien kunnen de aantrekkingskracht van het licht onmogelijk weerstaan en springen in het kommetje, waarna ze plompverloren in het giftige water belanden.

3. SCHAKEL PROFESSIONELE HULP IN

Sommige vlooienplagen zijn enorm hardnekkig en dus wijdverspreid over je woning. Bovenstaande tips zijn dan ontoereikend om jouw probleem op te lossen. In zo’n geval doe je het best een beroep op professionele ongediertebestrijding.

Limas Hygienics beantwoordt graag al je vragen over het verwijderen van vlooien uit jouw zetels en tapijt. Twijfel zeker niet om contact op te nemen voor vrijblijvend advies, hulp of een offerte.

Bron van dit artikel : http://www.limashygienics.be/nl/blog/vlooien-verwijderen-uit-meubilair