Leuk in huis
Image default
Woning en Tuin

7 handige tips voor een succesvolle tuinrenovatie

Het renoveren van je tuin kan een eenvoudig of ingewikkeld project zijn. Afhankelijk van de omvang en de complexiteit. Ga je bijvoorbeeld een ondergronds drainagesysteem aanleggen om het probleem van de afvoer van regenwater op te lossen of ga je alleen wat beplanting vervangen? Wat je ook gaat renoveren in je tuin, met deze 7 handige tips wordt tuinrenovatie makkelijker.

Maak een plan

Voordat je begint met het renoveren, is het belangrijk om een duidelijk plan te hebben voor wat je met je tuin wilt bereiken. Denk na over je doelen, zoals meer ruimte creëren voor recreatie, een moestuin toevoegen of juist het tuinonderhoud terugdringen. Maak een schets van je ideeën en maak een lijst van de materialen en/of planten die je nodig hebt. Een goed begin het halve werk.

Een tuinontwerp is in de meeste gevallen niet nodig, tenzij je een groot gedeelte van de tuin gaat renoveren. In dat geval is een tuinontwerp van toegevoegde waarde, omdat je dan vooraf over alle belangrijke aspecten moet nadenken. Een plan werkt dan beter dan een schets en een lijst met materialen een/of planten die je nodig hebt.

Kies voor duurzame tuinmaterialen

Bij het kiezen van materialen voor je tuin, zoals bestrating, omheiningen en tuinmeubilair, is het verstandig om te investeren in duurzame producten. Duurzame tuinmaterialen gaan langer mee en zijn over het algemeen beter bestand tegen de elementen, waardoor je op de lange termijn geld bespaart en het milieu minder belast.

Creëer zones in je tuin

Een effectieve manier om je tuin functioneel en aantrekkelijk te maken, is door verschillende zones te creëren voor verschillende activiteiten. Denk aan een eethoek, een loungegedeelte, een speelruimte voor kinderen en misschien zelfs een rustige hoek voor meditatie. Door je tuin in zones te verdelen, maak je optimaal gebruik van de ruimte en voorziet je tuin in tal van behoeften.

Denk aan het onderhoud

Bij het plannen van je tuinrenovatie is het belangrijk om rekening te houden met het toekomstige tuinonderhoud. Kies planten en materialen die passen bij de hoeveelheid tijd en moeite die je bereid bent te investeren in het onderhoud van je tuin. Als je bijvoorbeeld niet veel tijd hebt om te tuinieren, kies dan voor onderhoudsarme planten en materialen die niet veel zorg nodig hebben.

Je kunt het onderhoud natuurlijk ook uitbesteden aan een hoveniersbedrijf, maar informeer dan voorafgaand aan de tuinrenovatie naar de kosten, zodat je niet voor financiële verassingen komt te staan.

Verlichting toevoegen

Verlichting kan een geweldige toevoeging zijn aan je tuin, niet alleen voor functionele doeleinden, maar ook voor sfeer in je tuin. Overweeg om buitenverlichting toe te voegen aan je tuinontwerp om ’s avonds een warme en uitnodigende sfeer te creëren. Dit kan variëren van subtiele grondspots tot decoratieve hanglampen.

Denk na over de afvoer van regenwater

Je tuin renoveren is een mooi moment om na te denken over de afvoer van regenwater. In Nederland hebben we namelijk steeds vaker te maken met zware regenval, waardoor menig tuin blank komt te staan. Als je dan toch je tuin aan het renoveren bent, kun je de waterafvoer meenemen tijdens de renovatie. 

Denk bijvoorbeeld aan de aanleg van een drainagesysteem of een regenton die op de dakgoot aansluit. Het mooie van het opvangen van regenwater is dat je het later kunt hergebruiken tijdens de drogere periodes. Zo bespaar je drinkwater. Dat is dubbel winst. Het is immers beter voor het milieu en voor je portemonnee.

Wees geduldig

Ten slotte, wees geduldig. Een tuinrenovatie kost tijd kost en het kan even duren voordat alles precies zo is zoals je het wilt. Wees niet bang om te experimenteren en aanpassingen te maken als dat nodig is. Met wat geduld en toewijding kun je uiteindelijk een tuin creëren waar je trots op kunt zijn en het hele tuinseizoen volop plezier aan kunt beleven.