Leuk in huis
Image default
Woning en Tuin

Hoe maak je winst met het opknappen en verkopen van je woning?

Er zijn veel mensen die een pand kopen, het compleet verbouwen en het dan weer door willen verkopen om hier winst uit te halen. Hiervoor moet je natuurlijk van tevoren investeren in de aankoopprijs van de woning en in de verbouwingskosten van het pand. Uiteindelijk wil je natuurlijk dat je alle kosten eruit haalt bij de verkoop en een percentage winst maakt. Als je het juiste pand koopt en het grootste gedeelte zelf opknapt dan bespaar je kosten en zal je winst waarschijnlijk nog hoger zijn. 

Voordat je de beslissing neemt om een pand te kopen, te verbouwen en vervolgens weer verkopen is het belangrijk dat je weet wat de markt doet. Een buitenstaander die een gerenoveerd pand gaat kopen heeft een hele andere kijk hierop dan dat jij bijvoorbeeld hebt. Het is belangrijk dat je je goed voorbereid hoe je de verbouwing zo neutraal maar goed mogelijk laat doen. Zo kun je van tevoren een marktonderzoek doen wat mensen zoeken in een compleet vernieuwde woning. Schakel daarom de hulp in van een makelaar. Die heeft hier al veel ervaring in en kan je helpen om de juiste keuze te maken wat betreft de verbouwing. 

De verkoop

De overdrachtsbelasting speelt hierbij een grote rol. Als jij je pand na 1 januari 2021 hebt gekocht of gaat kopen krijg je eenmalig vrijstelling van de overdrachtsbelasting bij de aankoop van een woning. Is het je eerste pand en ben je onder de 35 jaar dan bespaar je hier dus kosten op. Je bespaart dus kosten bij de aankoop van je pand en als je het dan vervolgens doorverkoopt na de verbouwing haal je er ook nog eens winst uit. Een win win situatie dus! 

Heb je de verbouwing afgerond dan is het de gebruikelijke manier om hier voor een makelaar in te schakelen, en om het vervolgens op Funda te laten zetten. Je zult via deze weg uiteraard veel bereikbaarheid hebben wat betreft potentiële kopers. Maar wil je nog meer kosten besparen is er ook nog de optie om het zelf te gaan verkopen aan een vastgoedinvesteerder of belegger. Als je gaat verkopen aan een belegger of een vastgoedinvesteerder zitten hier uiteraard voordelen aan. Eén voordeel hiervan is dat beide partijen geen makelaar in hoeven te schakelen. Omdat er dus geen makelaar is die als tussenpersoon fungeert, maar je direct contact hebt met de kopende partij krijg je in de meeste gevallen direct een bod op je pand. Dit bespaart je dus kosten en het verkooptraject is sneller. Je hoeft ook geen rekening te houden met een financieringsvoorbehoud en de gemaakte notariskosten zijn voor de kopende partij. 

Mijn pand is verhuurd? 

Het kan natuurlijk zijn dat je na de verbouwing je pand bent gaan verhuren en het nu wilt verkopen. Een verhuurd pand verkopen op de particuliere markt is vaak lastig omdat veel particulieren een woning zoeken om zelf in te wonen en niet een pand zoeken om te verhuren. Je kan lopende huurcontracten niet zomaar ontbinden. Een vastgoedontwikkelaar is juist geïnteresseerd in verhuurde woningen en nemen de contracten gewoon over. 

Ben je opzoek naar een partij die je kan helpen bij het verkopen van je pand. Dan is DamBorg de partij die jou hierbij kan helpen. DamBorg is een vastgoedinvesteerder die onder andere beleggingspanden, appartementen en woningen koopt. Door hun expertise bieden ze een marktconforme prijs en kun je een professionele service verwachten