Leuk in huis
Image default
Aanbiedingen

Graffiti: kunst of criminaliteit?

Ben jij tijdens een wandeling door de stad wel eens een imposant kunstwerk op de muur tegengekomen? De kans dat dit een graffitikunstwerk is, is dan erg groot. Graffiti vindt je over de hele wereld: in sommige steden meer dan in anderen, maar het is er eigenlijk overal. Mede doordat het iedereen opvalt, blijft de discussie aangewakkerd: is graffiti kunst of criminaliteit?

Graffiti: de voor- en tegenargumenten

Wanneer je aan een graffitiartiest vraagt wat ze van graffiti vinden, is het logisch dat ze voor zijn. Vaak komen ze met goede argumenten, zoals dat een lege muur niet mooi is om tegen aan te kijken. Daarnaast is een goed voorargument ook dat graffiti vaak wordt gebruikt in afspraak met een partij: een kunstwerk wordt zo gemaakt uit opdracht. In dit geval is het dus per definitie geen criminaliteit, tenzij de kunst provocerend is.

Dit is precies wat het tegenargument van de tegenstanders van graffiti is: ze vinden graffiti provocerend en zien het als inspiratie om tegen de regels in te gaan. Graffiti bevat vaak dubbele teksten, die zowel motiverend als provocerend opgevat kunnen worden. Wanneer dit op een centrale plek wordt geplaatst, is het niet gek dat een tegenstander dit niet fijn vindt, omdat veel mensen het nu zullen zien.

Graffiti uit opdracht – hoe werkt dat precies?

Of je voor of tegen bent laten we aan jou, maar dat een mooi graffitistuk vaak de aandacht trekt van een groot publiek, daar kom je niet onderuit. Het feit dat je graffiti ook uit opdracht in kunt zetten, is voor jou als bedrijf dus erg interessant. Dit wordt guerrilla marketing genoemd: je probeert door iets shockerends neer te zetten, besproken te worden. Je probeert hierdoor te genieten van de voordelen van mond-tot-mond reclame: mensen maken een foto van je kunstwerk en delen dit met hun vrienden. Aangezien jouw naam gekoppeld is aan het kunstwerk, wordt deze ook verspreiden.

Hulp nodig?

Ben jij geïnteresseerd in graffiti als marketingdienst, of ben je benieuwd naar andere manier om guerrilla marketing in te zetten? Neem dan eens een kijkje op traffictoday.nl! Hier ontmoet je een team vol enthousiaste marketeers die met hun creativiteit iets neer kunnen zetten wat zeker besproken wordt onder je doelgroep. Ervaar het zelf!

https://www.traffictoday.nl/