Leuk in huis
Image default
Architectuur

Je huis naar een hoger niveau tillen

Je huis is leuk, maar er mist iets. Een bepaald gevoel dat het écht jouw huis is. Dat jij dit probleem niet weet op te lossen is niet heel gek. Interieuradvies aanvragen van een binnenhuisarchitect is dan zo’n slecht idee nog niet. Zij kunnen je helpen als de beste. Wat ze voor je kunnen betekenen, lees je hier.  

Wat is binnenhuisarchitectuur? 

Binnenhuisarchitectuur richt zich op het interieur en de functionaliteit daarvan voor menselijke bewoning. Binnenhuisarchitectuur combineert daarmee kunst en de praktijk om de binnenkant van verschillende gebouwen, zoals woningen, kantoren of andere binnenruimten, te creëren, te restaureren of aan te passen. Dit type architectuur omvat ook het omzetten van het ene type ruimte in een ander type, zoals het veranderen van de binnenruimte van een oud kantoorgebouw in bewoonbare woningen. 

Wat doet een binnenhuisarchitect? 

Interieurarchitecten zijn meestal betrokken bij het bouwen of verbouwen van binnen omgevingen, waarbij vaak de eigenlijke structuur van de woning wordt gewijzigd. Zij moeten rekening houden met de structuur van het gebouw en de bouwvoorschriften om een veilige en bewoonbare leefruimte te creëren (zoals de juiste installatie van loodgieterswerk en elektrische systemen), en zij zullen in al hun projecten een architectonische ontwerpanalyse opnemen. Binnenhuisarchitecten kunnen ook duurzame ontwerpopties in hun creaties opnemen, zoals duurzame ontwikkelingen met alternatieve verwarmings- en verlichtingssystemen. Daarnaast kan een binnenhuisarchitect ook gewoon ‘normaal’ interieuradvies geven, die niet een complete verbouwing van je huis behelst. Dit houdt in dat hij of zij simpelweg met je kijkt naar je wensen en op basis hiervan een inrichting maakt, maar dat er bijvoorbeeld geen woonkamer van een keuken gemaakt hoeft te worden.  

Wanneer een binnenhuisarchitect inhuren? 

Als je een nieuwbouwwoning binnenkort krijgt opgeleverd, een grote verbouwing of renovatie overweegt, of hulp nodig hebt met je interieur, is het tijd om een binnenhuisarchitect in te huren. Het is het moment dat je een visie hebt voor je ruimte maar nog niet begrijpt hoe je dit wil realiseren. Ervan uitgaande dat je klaar bent om te handelen in de bovenstaande situaties, is het belangrijk om een binnenhuisarchitect in te schakelen op elk van deze momenten.