Leuk in huis
Image default
Banen en opleidingen

Dringende vraag naar schoonmakers

In Nederland zitten we momenteel in verschillende crisissen. Zo ook die over het personeel. Momenteel is er een gigantisch personeelstekort bij onder andere: De overheid, de kinderopvang, het onderwijs, de NS en bij de schoonmaakbedrijven. Over dat laatste gaan we het hebben in dit artikel. Hoe kan het dat er zo weinig schoonmakers zijn, en waarom is dat zo?

 

Personeelstekort

Om maar direct bij de kern van het probleem te komen. In Nederland is vrijwel elk bedrijf wel op zoek naar personeel, jammer genoeg zijn die lastig te vinden. Dat komt mede door de grote vergrijzing waar ons land momenteel in zit. Simpel gezegd, er stoppen meer mensen met werken dan erbij komen. Dit is af te leiden uit de generatie babyboomers, dat zijn de mensen die geboren werden in de eerste 10 jaar na de tweede wereld oorlog. Die zijn nu dus vrijwel allemaal met pensioen.

Nederland is ook kampioen als het gaat om deeltijdwerken, zo ongeveer 75% van de werkende vrouwen doet dat deeltijd. Bij de mannen is dat ongeveer 22%. Wel doen vrouwen veel onbetaald werk, denk dan aan bijvoorbeeld zorg voor de kinderen of andere mensen nemen, maar ook schoonmaken.

 

Onderschat ze niet

Ook bij de schoonmaakbedrijven worden er dus schoonmaker gezocht. Dat komt voornamelijk omdat er een grote vraag naar is. Helaas kan die vraag niet altijd beantwoord worden omdat ook hier dringend naar personeel wordt gevraagd. Dat heeft voornamelijk met de coronacrisis te maken, veel schoonmakers gingen toen werken bij de GGD. Ook leunen schoonmaakbedrijven vaak op arbeidsmigranten, aangezien ons land dicht was tijdens de crisis kwamen hun dus ook niet.

Natuurlijk zorgt dit wel voor problemen. Schoonmakers zijn ontzettend belangrijk voor werkend Nederland. Denk er bijvoorbeeld aan wat er gebeurt als scholen en kantoren geen schoonmakers meer hebben. Dan kan niemand meer zijn gebruikelijke taken uitvoeren. Schoonmakers zorgen er namelijk voor dat alles stofvrij is, bacterie vrij, fris ruikt en schoon is/ eruit ziet. Dat kan een marketeer niet ook nog eens gaan doen, naast zijn 40 uur durende werkweek.

 

Het probleem is alleen dat de overheid niet met een oplossing komt. Er zijn veel schoonmakers die meer uren zouden willen werken, alleen betekend dat dat ze hun huurtoeslag kwijt raken. Waardoor ze er simpelweg op achteruitgaan. Helaas zal dit probleem daardoor niet snel opgelost zijn.

https://schoonmaakkaart.nl/schoonmaakster-gezocht/