Leuk in huis
Image default
Beauty en verzorging

Werken in de zorg met deze banen

Wil je graag verschil kunnen maken met jouw werk? Dat kan in de zorg. Als je in de zorg werkt dan zet je je elke dag in voor anderen. Of je nou werkt als verpleegkundige, arts, of gehandicapten begeleider, er komt veel meer bij kijken dan verpleegtechnische handelingen. Je zorgt ervoor dat je patiënt en de eventuele naasten gerust zijn, biedt een luisterend oor en je hebt als doel om de patiënt te helpen en beter te maken. Wil je graag werken in de zorg, maar weet je niet goed met welke banen dat allemaal kan? Lees dan verder!

Werken als verpleegkundige

Als verpleegkundige werk je in een ziekenhuis, verzorgingshuis of ga je langs bij mensen thuis. Je verzorgt bijvoorbeeld zieken, gehandicapten of mensen die op een andere manier hulp nodig hebben. Het doel van jouw werk als verpleegkundige is het verzorgen, genezen en de ontwikkeling of levensverbetering van patiënten. Je werk bestaat onder andere uit het verschonen, wassen en aankleden van mensen, maar ook de verzorging van wonden en het inbrengen van sondes behoort tot jouw werkzaamheden. Daarnaast moet je ook patiënten waarnemen en daar een verslag over uitbrengen. Je bent er ook voor de patiënten en kunt ze bijvoorbeeld geruststellen voordat ze naar de operatietafel worden gebracht. Ook ben je bevoegd om medicijnen toe te dienen en injecties te geven. Alle patiënten verschillen van elkaar, waardoor elke werkdag weer anders is. 

Werken als tandarts

Als tandarts doe je heel wat anders dan als verpleegkundige. Je controleert gebitten op afwijkingen en je behandelt problemen zoals gaatjes en zwakke of rotte tanden. Je werkzaamheden bestaan uit het reinigen gebitten, het trekken van tanden en kiezen, röntgenfoto’s maken, het vullen van gaatjes en het plaatsen van bruggen en kronen. Als tandarts moet je heel secuur kunnen werken en moet je de kleinste afwijkingen in het gebit of de mond kunnen opmerken. Verder geef je als tandarts ook uitleg en advies aan patiënten over hoe ze het best hun mond kunnen verzorgen en schoonhouden en hoe ze bijvoorbeeld een slechte adem kunnen voorkomen. Als tandarts kun je ook patiënten doorverwijzen naar orthodontisten, mondhygiënisten, huisartsen of kaakchirurgen.