Leuk in huis
Image default
Bedrijven

Wat is een scharnier schroef en wat zijn haar eigenschappen?

Een scharnier schroef is een speciale schroef welke beschikt over een kleine kop. Bovendien kan er worden vastgesteld dat er geen sprake bij is van zogenaamde freesribben. Deze opbouw is bijzonder en bepalend voor het karakter van deze schroef. Ze zorgt er namelijk voor dat de schroef netjes kan verzinken in een scharnier. Dit heeft als gevolg dat er geen schade zal ontstaan aan het scharnier in kwestie. Is het voor jou nog niet helemaal duidelijk waar dit type schroef nu exact voor kan worden gebruikt en op welke voordelen je erbij kan rekenen? Dan is verder blijven lezen zeker de boodschap.

Waarom gebruik maken van een scharnier schroef?

Eén van de eerste zaken die je altijd moet doen voordat je een bepaald karwei uit gaat voeren heeft te maken met het bepalen van de zaken die je daarvoor nodig hebt. In het merendeel van de gevallen zal je daarbij tot de vaststelling komen dat je wellicht behoefte zal hebben aan bepaalde schroeven. Voor deze schroeven geldt dat ze over sterk uiteenlopende eigenschappen kunnen beschikken. Meer concreet betekent dit dat ze bijvoorbeeld goed of niet goed kunnen verzinken in het oppervlak waarin ze worden ingebracht. Niet alleen voor praktische, maar vooral ook omwille van visuele redenen is een goede verzinking vaak een must. Omwille van deze reden is het gebruik van een scharnier schroef bij het plaatsen van scharnieren zeer sterk aanbevolen. 

Wat zijn de eigenschappen van scharnierschroeven? 

Voor een scharnier schroef geldt dat ze in de praktijk beschikt over een voorgeboorde punt. Daarnaast is het zo dat ze kan worden gebruikt voor de plaatsing van verschillende zaken. Denk hierbij dan ook niet alleen maar aan deurscharnieren, maar zeker ook aan raam scharnieren. Daarnaast is het ook een niet onbelangrijk gegeven dat dit type schroef vervaardigd kan zijn uit verschillende soorten materialen. 

Wat het materiaal van een scharnier schroef betreft wordt het in de praktijk zeer sterk aangeraden om gebruik te maken van staalverzinkte exemplaren. Het gaat hierbij om scharnierschroeven waarbij er ook sprake is van een aanwezige coating. Wil je graag een concreet beeld hebben van de verschillende soorten schroeven voor het plaatsen van scharnieren die op de markt zijn terug te vinden? Dan is een vergelijking uitvoeren altijd een uitstekende keuze om te maken. 

In welke afmetingen is deze schroef verkrijgbaar?

Voor de scharnier schroef geldt dat ze kan worden aangekocht in tal van verschillende formaten. Je dient er dus in de praktijk altijd voor te kiezen om even grondig deze verschillende afmetingen te vergelijken. Enkele opties waar je bijvoorbeeld voor zou kunnen kiezen zijn de volgende:

  • 4 x 40 mm;

  • 4,5 x 40 mm;

Het zal uiteindelijk de praktijk zijn welke zal moeten duidelijk maken welke afmetingen voor jouw project nu precies het interessantst zijn. In ieder geval, sta jij op het punt om scharnieren te plaatsen en zou je daarbij graag gebruik willen maken van de meest aangewezen schroeven die op de markt zijn terug te vinden? Dan zal je meteen tot de conclusie komen dat het gebruik van de zogenaamde scharnier schroef met absolute zekerheid de beste keuze zal zijn.