Leuk in huis
Image default
Dieren

Tips om je vogelkooi in te richten

Ben je van plan om een gevleugelde metgezel als huisdier te nemen, dan is een van de belangrijkste dingen om een bijpassende kooi en de juiste accessoires te kiezen. Houdt er rekening mee dat de kooi het huisje wordt van je gevleugelde vriend.

Het moet voor hem een plek zijn die zowel amusement als het gevoel van veiligheid biedt en jou de gemoedsrust dat je vogeltje veilig binnen zit. Een beetje kwaliteit kooi kan duur zijn, maar met de juiste keuze ervan hebben jullie er beide een vogelleven plezier van, ongeacht of het nu gaat om een parkiet, vink of papegaai.

Voor elke vogel de juiste kooi

Houdt bij het kiezen van een vogelkooi altijd rekening met de ruimte die de vogel nodig heeft. Je wilt absoluut niet dat de vogel opgesloten zit in een kooi met amper bewegingsvrijheid. Als vuistregel wordt gebruikt dat de kooi twee keer de hoogte en breedte is als de spanwijdte van de vogel.

Daar komt wel bij dat specifieke soorten het beter doen in bepaalde kooien. Een vink bijvoorbeeld zal het beter doen in een kooi met wat meer lengte, zodat deze meer ruimte heeft om te vliegen. De grote vogels, zoals papegaaien en kaketoes kunnen gestrest raken zodra je ze in een ronde kooi stopt, een vierkante of rechthoekige biedt hierin de oplossing om stress te voorkomen.

Een vogel wil ook lekker op een stokje kunnen zitten

Wij mensen kunnen dan wel de hele dag op onze benen staan, ‘s avonds gaan we toch echt even lekker zitten. Een vogel in een kooi daarentegen staat de hele tijd op z’n pootjes, zelfs als het slaapt. Daarom is het allerbelangrijkste: Zorg voor een verscheidenheid aan breedtes en profielen van de stokken waar ze op kunnen zitten.

In het wild maakt het niet uit, als een vogel en tak niet lekker vindt zitten dan probeert ze het ergens anders, er zijn tenslotte zat verschillende afmetingen voorhanden. Verschillende stokken houdt de pootjes van de vogel soepel, om zo fysieke problemen te voorkomen. Zorg ook voor voldoende zitstokken, zodat de vogel een comfortabele rustplek kan uitzoeken.

Water- en voerbakken

Deze worden over het algemeen aan de zijkant van de kooi geplaatst, en wel om een bepaalde reden: Wanneer je voer- of waterbakjes voor de vogel op de grond plaatst zullen de vogeltjes zich kwetsbaar voelen(in de natuur zitten daar immers de roofdieren), dus is het verstandiger om ze aan de zijkanten te plaatsen.

Moeten de voerbakjes wel of geen overkapping? Het scheelt wel in de rommel, maar sommige vogels zijn overal op alert en daardoor misschien bang om hun kopje er in te steken. Dus wel of niet, zou je kunnen overwegen naar aanleiding hoe de vogel zich gedraagt. In plaats van een waterbakje, zou je een waterfles kunnen bevestigen aan de kooi, zodat het water niet zo vervuild wordt door het voer.

Ook een vogel wil afleiding

Dit kan men doen door vogelspeelgoed te bevestigen. Om het juiste te kiezen zul je moeten kijken wat de vogels graag in het wild doen. Papegaaien en dan vooral de vrouwtjes, hebben een sterk kauw instinct. Voor dit soort grote vogels is speelgoed wat je kan kauwen en verscheuren altijd favoriet. Een vogel is gek op poetsen, zowel hun eigen veren als die van hun soortgenoten.

Daarom is speelgoed met veel losse strengetjes leuk voor ze, omdat het hen appelleert aan het poets instinct. Parkieten en papegaaien zijn echte ‘speelgoed’ vogels, geef ze speelgoed waar een belletje aan zit en ze kunnen er uren aan lopen pulken. Veel vogels proberen de bel ook als hoofddeksel te gebruiken, wat dat met de natuur te maken heeft zijn de geleerden nog niet over uit. Over het algemeen zijn gezelschapsvogels klein en kwetsbaar, daarom is belangrijk om een prettige en veilige leefomgeving te creëren.

 

https://www.birdsupply.nl/