Leuk in huis
Image default
Financieel

Dit zijn een aantal handige hypotheek voor ZZP tips

Als je een hypotheek voor ZZP wilt aanvragen dan zijn er een aantal zaken anders dan bij een normale hypotheek aanvraag. Het is op sommige vlakken anders en daarnaast heb je er ook wat meer werk aan en moet je op meer zaken letten. Let daarom op de volgende valkuilen als je besluit een hypotheek voor ZZP aan te vragen.

Hypotheek voor ZZP aanvragen bij dezelfde bank?

De meeste Nederlanders denken dat ze alleen hun hypotheek kunnen aanvragen bij hun eigen bank. Dit is onjuist en niet waar. Je eigen bank biedt natuurlijk alleen hun eigen hypotheken aan en daardoor heb je weinig om uit te kiezen. Ga je een hypotheek aanvragen bij een hypotheekadviseur dan worden er verschillende banken met elkaar vergeleken. Door het vergelijken wordt de kans op een betere hypotheek te krijgen dus een stuk groter. Check internet bij welke banken je het beste terecht kunt met jouw ZZP’er inkomen.

Hoe zit het met arbeidsongeschikt?

Heb je een arbeidsongeschiktheidsverzekering nodig? Weet je van je eigen bedrijf dat je geen eigen personeel hebt en weet je dat je nooit ziek bent. Heb je dan nog steeds zo’n verzekering nodig? Ja, want iedereen kan arbeidsongeschikt worden. Word je eenmaal arbeidsongeschikt dan zul je ongetwijfeld in de problemen komen met je betalingen. Bank bij een hypotheek voor ZZP stellen dit niet verplicht, maar stel je voor hoe groot de problemen worden als je de lasten van je hypotheek niet meer kunt betalen.

Net gestart als ZZP’er?

Of je net begonnen bent als ZZP’er maakt voor banken niets uit. Om het vaststellen van je inkomen kijkt de bank naar de winst van de afgelopen drie kalenderjaren. Ben je ondernemer korter dan drie jaar? Dan heeft dat bij een aantal banken invloed op het te lenen hypotheekbedrag. Zij zetten in de berekening het inkomen gewoon op nul van de jaren dat je als ZZP’er nog niet actief was. Dit is natuurlijk niet goed voor je gemiddelde inkomen en dus ook wat je precies kunt lenen.

Hoe zit het met de gemiddelde van je winsten over de jaren?

Het is mogelijk dat je winsten per jaar van elkaar verschillen. Je kunt het ene jaar een behoorlijk winst behalen, terwijl dat het andere jaar een stuk minder is. Het gemiddelde

winstbedrag zal daardoor lager uitvallen en kan voor een bank een reden zijn om je financiële situatie te onderzoeken. Er zijn wat dat betreft geen officiële maatstaven wanneer banken een onderzoek instellen. Een handige tip om te onthouden is als je pieken hebt in je winsten per jaar dat je dit kan verklaren. Dit kan schelen wat je uiteindelijk als hypotheekbedrag kunt lenen.

Tip: FinaForte: hypotheken en financieringen voor ondernemers