Leuk in huis
Image default
Hobby en vrije tijd

Een boekenkast past in elk interieur, maar hoe kies je deze uit?

Er is geen interieur waarin een mooie boekenkast misstaat. Boekenkasten maken een ruimte gezellig, je straalt er intelligentie en kennis mee uit en ze zijn daarnaast ook stijlvol. Er worden een groot aantal soorten boekenkasten aangeboden, open en dicht, groot en klein, met- en zonder deurtjes enzovoorts. Jij moet hier een goede keuze uit maken en er zorg voor dragen dat je al je boeken kwijt kunt, maar ook dat de boekenkast past en mooi staat. De onderstaande informatie helpt je bij het maken van je keuze.

 

De afmetingen van je boekenkast

Allereerst is het natuurlijk zaak dat je de afmetingen bepaalt. Er worden hele mooie grote boekenkasten aangeboden, maar als je daar geen ruimte voor hebt, dan houdt het op. Tegelijkertijd kan een kleine boekenkast ook heel mooi zijn en aanzienlijk minder dominant. Boekenkasten zijn ook ideaal om op plekken neer te zetten die je anders moeilijk kunt benutten. Een kast met een schuine bovenkant zet je onder een trap, bijvoorbeeld en er zijn ook boekenkasten die zwevend zijn en dus boven of rondom een deur kunnen worden geplaatst. Een te kleine boekenkast komt niet goed tot zijn recht en een te grote kast is mogelijk te dominant. Denk over de afmetingen goed na, want er is veel mogelijk.

 

Het soort kast

Vervolgens ga je nadenken over hoe je je kast wilt inrichten. Er zijn grote open boekenkasten en die zijn schitterend als je er de aandacht mee wilt trekken. Zoek je eerder een kast die minder in het oog springt, dan kun je een lage boekenkast met deuren overwegen. Het is ook mogelijk om voor een gedeeltelijk open kast te kiezen en sommige boeken wel zichtbaar op te stellen en andere niet. De stijl van de kast moet passen in je interieur, net als de kleur. Hout heeft een natuurlijke uitstraling en hoogglans komt juist luxe over. Wil je dat de planken verstelbaar zijn? Zorg dat je antwoorden klaar hebt, voordat je op zoek gaat naar de kast die daarbij aansluit.

 

Zorg ervoor dat je boeken passen

Een laatste punt om mee te nemen is dat het natuurlijk handig is als al je boeken in je boekenkast passen. En dan gaat het niet alleen om de hoeveelheid, maar ook om de afmetingen. Wat is het grootste boek dat je in je kast kwijt wilt kunnen? Neem daarvan de afmetingen op en zorg ervoor dat je een kast koopt waarin je deze probleemloos kunt plaatsen. Wil je misschien andere voorwerpen in je boekenkast kwijt kunnen, zoals een vaas of een beeldje? Dan moet je hier ook ruimte voor vrij kunnen maken.

 

Kijk hier bijvoorbeeld eens naar Open boekenkasten.

Een op maat gemaakte kast

Heb je al je eisen opgesteld en kun je geen kast vinden die daarbij aansluit? Dan heb je de mogelijkheid om een kast op maat te laten maken. Dat is handig als je weinig ruimte hebt of een plek aanwijst met bepaalde beperkingen. Wat je ook kiest, een mooie boekenkast is voor elk interieur een aanwinst.