Leuk in huis
Image default
Koken eten en drinken

De beste klopboormachine

De beste klopboormachine

Hoe werkt een klopboormachine?

De slagwerkboormachine maakt het werk veel gemakkelijker. Vroeger moesten de gaten eerst met hamer en beitel worden geprepareerd. Alleen dan konden handboormachines worden gebruikt. Nadat u uw nieuwe slagwerkboormachine uit de verpakking heeft gehaald, moet u zich met behulp van de meegeleverde gebruiksaanwijzing vertrouwd maken met het apparaat.

Voorwaarde is dat de boorkop een geschikte boor bevat. Nadat u uw boormachine met een netaansluiting hebt aangesloten, kunt u de slagboormachine opstarten door op de veiligheidsknop of op de aan/uit-schakelaar te drukken. De boor draait in een bepaalde richting, die u vooraf instelt door de boor met de klok mee en tegen de klok in te draaien. Nu is normaal boorwerk mogelijk, waarbij de boor automatisch in het werkstuk boort door middel van de schroefdraad.

Afhankelijk van het model en de toepassing kunt u de snelheid wijzigen. Het benodigde vermogen wordt overgebracht van de elektromotor naar de as van de boorkop. De interne ventilatorwaaier zorgt voor voldoende koeling van de elektromotor bij zwaar gebruik. De elektromotor is uitgerust met koolborstels, die het elektrische contact met de zogenaamde collector van de rotor tot stand brengen.

Met percussieboren kan je de impact toevoegen door middel van een schakelaar. Voor dit doel is er een spiraalvormige getande schijf op de motoras. Dezelfde getande schijf is ook aanwezig in de behuizing voor het lager van de elektromotor. Zodra de motoras met ingeschakelde slag draait, wordt de boormachine naar achteren geduwd. Zodra de randen van de getande schijven over elkaar heen schuiven, schiet de boormachine abrupt naar voren. Op deze manier wordt er een mechanische impact toegepast op de boorkop en de boor.

Afhankelijk van het ontwerp van deze getande borgringen bereiken moderne klopboormachines een zeer hoge stootfrequentie. Zonder bijzondere contactdruk van de gebruiker bereikt de percussieboor de nodige kracht om een boorgat te maken in zeer vaste grond.

Voordelen & toepassingsgebieden

Voordelen & toepassingsgebieden van klopboormachines in de testSecure-schroefbevestigingen vereisen een schoon boorgat voor optimale grip. Stel je voor dat je een nieuwe plafondlamp moet installeren. In de meeste gevallen zijn de plafonds gemaakt van gewapend beton. Hier wordt het moeilijk als je een boorgat moet maken met een normale boormachine. De pure draaibeweging van een boormachine is hier niet genoeg. In dit geval kan een klopboormachine de juiste oplossing zijn.

Steek hiervoor eerst een hoogwaardige metselwerkboor in de boorkop. Begin met een langzame draaisnelheid en maak een niet te diep boorgat met een dunne boor. Nu kunt u een iets dikkere boor gebruiken en de boor op percussieboren zetten. Zo kunt u zonder veel moeite een betrouwbaar boorgat in een hard betonoppervlak maken.

Maar ook voor alle andere boor- en schroefwerkzaamheden kunnen moderne slagwerkmachines flexibel worden ingezet. Hiermee kunt u zeker gaten boren in houten planken of andere oppervlakken. Het is alleen belangrijk dat u hiervoor de juiste boormachine gebruikt. Als u een klopboormachine met linker- en rechterrotatie heeft, kunt u een schroefbit gebruiken in plaats van een boormachine.

 

Bron van dit artikel : https://tevredenconsument.nl/doe-het-zelf/de-beste-klopboormachine/