Leuk in huis
Image default
Woning en Tuin

Creëer zelf een minimalistisch chic interieur!

In een wereld vol prikkels, voelt het prettig om thuis te komen in een huis dat rust uitstraalt. Dankzij een minimalistisch interieur worden functionaliteit en eenvoud gecombineerd. Ontdek hier hoe je jouw woning omtovert tot een minimalistische plek vol rust en harmonie.

Verzamelwoede

Laten we meteen met de deur in huis vallen, minimalisme staat haaks op consumentisme. Als je streeft naar een minimalistisch interieur, is het dus belangrijk dat je geen huis vol spullen hebt. Een grote opruimactie organiseren, alvorens met het decoreren aan de slag te gaan, is dus zeker aan te raden.

Een minimalistisch tv-meubel bijvoorbeeld, zit niet volgestouwd met videogames, oude dvd’s of afstandsbedieningen zonder batterijen. Het is echter perfect geschikt om je TV op te zetten, digitale ontvanger te verbergen en kabels weg te werken, meer niet.

Praktisch

Bij de aankleding van een minimalistisch interieur kies je voor functionaliteit zonder franje. Strakke lijnen, eenvoudig kleurenpalet en een beperkte keuze aan decoratie staan centraal in dit type woningen.

Kies voor grote kasten met voldoende planken om je spullen proper te ordenen. Vermijd meubels met vele kleine lades en deurtjes zoals antieke apothekerskasten. Ze zijn niet functioneel en je loopt het risico om weer in de val van het verzamelen terecht te komen.

In tegenstelling tot antieke huisraad met druk houtsnijwerk, zijn minimalistische meubels eenvoudig van kleur en vorm. Daarom geven ze aan jouw interieur een uniforme en rustgevende uitstraling.

Open en modulair

In een minimalistisch interieur wordt er vaak gewerkt met open structuren zoals rekken, legplanken en strakke tafelpoten. Doordat al je spullen zichtbaar zijn, zal je minder snel geneigd zijn om weer te consumeren. Een minimalistische aanpak zet dus ook aan tot nadenken over welke spulletjes je echt graag houdt en welke overbodig zijn.

Modulaire systemen laten je toe om je meubels aan te passen aan de tijdgeest. Vroeger hadden we een extra kast nodig om onze collectie cd’s, boeken, videocassettes of dvd’s in op te bergen. Vandaag volstaat een minimalistisch tv-meubel, een digitale ontvanger en een e-reader om aan al deze behoeftes te voldoen.

Kies daarom bijvoorbeeld voor de installatie van rails tegen de muur. Je kiest naar wens hoeveel legplanken je hierop monteert. Deze rails hebben het voordeel dat je naast planken ook een bureaublad kunt installeren of met uitschuifbare mandjes kunt werken. Krijgt de ruimte een nieuwe functie? Zoals een oude kinderkamer die hobbykamer wordt? Dan voeg je makkelijk planken toe of verwijder je wat je niet nodig hebt in functie van de nieuwe bestemming.

Op die manier is de keuze voor een minimalistisch interieur ook een economische keuze. Je zult minder snel geneigd zijn om nieuwe producten aan te kopen. Je minimalistische meubels die je hebt, pas je makkelijk aan hun nieuwe doel aan. Zo is minimalisme niet enkel goed voor de rust in je hoofd, maar ook op je bankrekening.