Leuk in huis
Image default
Aanbiedingen

Hoe je je fiets moet onderhouden

Fietsen is een geweldige manier om je te verplaatsen en het is ook een goede oefening. Maar net als alles moeten fietsen goed onderhouden worden om in goede staat te blijven. Met een beetje regelmatig onderhoud kun je je fiets jarenlang probleemloos laten rijden. Dit is wat je moet doen.

 

Schoonmaken en smeren

Een van de belangrijkste dingen die je voor je fiets kunt doen is hem schoonhouden. Vuil, vuil en zout kunnen zich na verloop van tijd ophopen en ervoor zorgen dat onderdelen voortijdig slijten. Maak je versnellingen dus minstens een keer per maand goed en grondig schoon. Als je in bijzonder vuile of natte omstandigheden rijdt, moet je hem misschien vaker schoonmaken. Wanneer je vuil lange tijd op je fiets laat zitten, zal de lak aangetast raken.

 

Naast het schoonhouden van je fiets moet je ook de ketting regelmatig smeren. Dit helpt roest voorkomen en voorkomt dat de ketting vastloopt. Je moet je ketting minstens een keer per maand smeren, maar vaker als je in natte of vuile omstandigheden rijdt.

 

Bandenspanning en remmen

Een ander belangrijk aspect van het onderhoud van je fiets is ervoor te zorgen dat de banden de juiste spanning hebben. Dit voorkomt lekke banden en maakt het trappen gemakkelijker. Controleer de bandenspanning minstens eenmaal per maand en pomp de banden op als dat nodig is. Hoeveel bandenspanning jouw fiets precies nodig heeft is ook afhankelijk van de grootte en het gewicht.

 

Je moet ook regelmatig de remmen controleren om er zeker van te zijn dat ze goed werken. Knijp in de remhendels om te zien of ze stevig en niet sponzig zijn. Als ze sponzig zijn, ontlucht dan de remmen volgens de instructies van de fabrikant. Controleer ook de remblokken op slijtage en vervang ze indien nodig.

 

Voorkomen is beter dan genezen.

Met een klein beetje regelmatig onderhoud kun je je fiets nog jaren probleemloos laten rijden. Houd hem schoon, smeer de ketting regelmatig, controleer de bandenspanning en controleer de remmen op slijtage. Door deze eenvoudige tips te volgen, kun je vele jaren fietsplezier beleven! Mocht je toch problemen hebben met de fiets, ga dan langs bij de beste fietsenmaker in Deventer.