Leuk in huis
Image default
Bedrijven

De oorzaken en oplossingen voor schimmel in huis

Schimmel in uw huis is erg vervelend. Naast dat het er vies uit kan zien, kan het ook nog eens slecht zijn voor uw gezondheid of uw meubels. Als u constant vervuilde lucht inademt kunt u allerlei allergische klachten of problemen in uw luchtwegen ondervinden. Frisse en schone lucht is cruciaal voor uw gezondheid. In sommige gevallen gaat de schimmel zelfs stinken waardoor er een muffe en vieze lucht hangt in huis. Hierdoor merken veel mensen het op dat zij last hebben van schimmel, ook kunt u het zien, bijvoorbeeld als u donkere, vieze plekken op uw muur of plafond opmerkt. Natuurlijk wilt u zo snel mogelijk van de schimmel afkomen. Daarom vertellen wij u iets meer over de oorzaken en en oplossingen voor schimmel in huis. 

Oorzaken van schimmel 

Over het algemeen komt een schimmel door vochtigheid in huis. Als u last heeft van schimmel in huis, kan dat verschillende oorzaken hebben. Om de schimmel zo goed mogelijk te bestrijden zult u de oorzaak moeten achterhalen en weten waar het vocht vandaan komt. Wanneer u weet waar het vocht vandaan komt kunt u het probleem bij de kern aanpakken. Zorg ervoor dat u hier niet te lang mee wacht, de schimmel kan snel groter worden. Er zijn drie verschillende oorzaken van een teveel aan vocht.

  • Condensatievocht: Condensatievocht wordt veroorzaakt door warme lucht die afkoelt. Meestal komt dit voor in de keuken of in de badkamer. 

  • Doorslaand vocht: Dit wordt veroorzaakt doordat er iets mis is met uw wanden. Hier komt namelijk vocht naar binnen wat u zult zien op uw binnenmuren. 

  • Opstijgend vocht: Dit is vergelijkbaar met doorslaand vocht, alleen opstijgend vocht komt binnen via de vloeren in huis. 

Oplossingen voor schimmel

Als u last heeft van schimmel wilt u hier zo snel mogelijk van af komen. Hoe u dit probleem aanpakt hangt dus af van het soort vocht waar u last van heeft. We vertellen u precies hoe u het aanpakt bij de verschillende soorten vocht. 

Condensatievocht

Om condensatievocht te bestrijden zult u goed moeten ventileren in huis. Laat bijvoorbeeld een ventilatierooster plaatsen en zet regelmatig een raampje open. Hierdoor kan er schone en frisse lucht in uw huis en wordt het minder vochtig. 

Doorslaand vocht

Heeft u last van doorslaand vocht, dan zult u waarschijnlijk de gevel moeten herstellen. Het kan zijn dat deze beschadigd is waardoor er vocht naar binnen komt. Dit zal gerepareerd moeten worden.

Opstijgend vocht

Wanneer u last heeft van opstijgend vocht moet er een speciale vloeistof in de muren worden gespoten. Hierdoor kan het vocht niet verder opstijgen. Deze manier is erg effectief om de vochtigheid in huis te bestrijden.