Leuk in huis
Image default
Bedrijven

Makelaars krijgen het steeds drukker door de woning krapte

Afgelopen tijd is er een enorm tekort aan huizen. Hierdoor nemen sommige makelaars geen nieuwe klanten meer aan. Hier zijn zij geen makelaar voor geworden natuurlijk.  

Heel weinig huizen op de markt

Er is een stop in bepaalde prijsklassen. Zo is er praktisch niks te vinden voor starters die een appartement zoeken van 3,5 ton. Het grootste probleem is dat mensen op zoek zijn naar een nieuw huis, maar deze zijn bijna niet te vinden op de markt. Zo kwamen er in Utrecht 73.000 mensen die zoekende waren naar een huis, terwijl er maar ongeveer 600 te koop stonden.

Treurige gevallen

Het aantal mensen dat een woning zoekt, blijft ook maar groter worden. Door Nederland heen stijgen deze aantallen met bijvoorbeeld 7 en 11 procent. De frustratie van de woningzoekers is er ook. In sommige gevallen gaan mensen niet bij elkaar wonen of eindigen ze in een veel te klein appartement met een familie.

Tekort

Het tekort aan woningen blijft elk jaar toenemen. Door dit tekort stijgen de prijzen van huur- en koopwoningen. Hier is vooral sprake van in de Randstad. Voor een sociale huurwoning sta je zo tien jaar op de wachtlijst. De koophuizen of vrije sectorwoningen zijn weggelegd voor de tweeverdieners en de mensen met een groot salaris.

Dit maakt ernaar dat vooral jongeren en starters noodgedwongen thuis blijven wonen bij hun ouders of dat ze met een huisgenoot een appartement gaan delen. Op maatschappelijk gebied zorgt dit ook voor problemen, want het krijgen van kinderen wordt zelfs uitgesteld.

Huurwoningen steeds duurder

Niet alleen is een huis kopen voor veel lastig, maar de huur betalen wordt ook steeds moeilijker. In de grote steden zakken de huurprijzen, maar de gemiddelde prijzen in Nederland stijgen wel. De vraag naar woningen is vele malen groter dan het huidige aanbod. De nieuwbouw huurwoningen zijn niet in staat geweest om dit verschil te verminderen.