Leuk in huis
Image default
Bedrijven

Wanneer is het nodig om een elektricien in te schakelen

Niet iedereen kan werken met elektra, elektra is namelijk erg ingewikkeld. Het is daarom soms beter om je werkzaamheden te laten verrichten door een ervaren en gespecialiseerde elektricien. Wel zijn er een aantal werkzaamheden die wel makkelijk zijn om zelf uit te voeren, hieronder zie je de werkzaamheden die je beter door een elektricien kunt laten verrichten en de werkzaamheden die je zelf uit zou kunnen voeren.

De risico’s van elektra

Er ontstaan nog altijd te veel ongelukken met elektra, wel honderden per jaar. De meeste ongelukken gebeuren doordat er fouten gemaakt worden door te weinig kennis van elektra. Bij sommige ongelukken valt de schade mee maar bij andere ongelukken kan er erge schade zijn, zowel materiële- als lichamelijke schade. Vaak zie je als lichamelijke schade brandwonden, hartstilstanden of plotseling flauwvallen. Niemand wil dit natuurlijk, daarom is het belangrijk om te kijken of je genoeg kennis hebt over de werkzaamheden die je wilt gaan uitvoeren. Wanneer je niet genoeg kennis hebt is het beter om de werkzaamheden te laten doen door een elektricien. 

Welke werkzaamheden kun je zelf verrichten

Het vervangen van een lamp kan natuurlijk iedereen, hier is dus geen elektricien voor nodig. Verder is het ook mogelijk om zelf een stopcontact te vervangen. Het is wel beter om de hulp van een elektricien in te schakelen bij elektrawerkzaamheden voor buiten. Buiten zijn er namelijk andere omstandigheden dan binnen, buiten heb je namelijk ook te maken met het weer. De elektra buiten moet namelijk tegen water en warmte kunnen. Ook de werkzaamheden rondom de meterkast zijn beter om uit te laten voeren door een elektricien, de meterkast moet namelijk goed zijn om de rest van de elektra ook goed te laten werken. Hierdoor heb je ook gelijk de zekerheid dat je elektra veilig is.