Leuk in huis
Image default
Dak gevel en schoorsteen

Daklekkage symptomen, oorzaken en oplossing

Vermoed u dat u last heeft van een daklekkage? Schakel zo snel mogelijk een gespecialiseerde dakdekker in. Het is namelijk belangrijk dat een lekkage zo snel mogelijk wordt opgelost om meer ellende en vaak onnodige kosten te voorkomen. Maar hoe herkent u een daklekkage, wat zijn de oorzaken en mogelijke oplossingen? Dat bespreken we graag met u in dit artikel.

Hoe een lekkage herkennen?

U kunt een daklekkage herkennen aan ruwweg meerdere symptomen, namelijk vochtplekken, loslatend behang en schimmelvorming. Veel mensen ontdekken de vochtplekken helaas pas laat, omdat zij niet regelmatig op de zolder komen (waar de lekkage vaak ontstaat). Een ander kenmerk van een lekkage aan uw dak is dat het behang los kan laten en dat muurverf waterkringen gaat vertonen. Ook is een daklekkage te herkennen aan schimmelvorming (bijvoorbeeld in hout).  Lekkend water zal na verloop van tijd de constructie van het dak aan tasten doordat het vocht rotting in de houten constructie teweegbrengt. Ruikt u een muffe geur? Ook dit kan een gevolg van een daklekkage zijn.

Wat zijn de oorzaken van een lekkage?

Meestal is een daklekkage het gevolg van een verstopte dakgoot, dakpannen die verschoven of kapot zijn of dak lood wat verbogen of gescheurd is. Vaak ontstaan deze symptomen als gevolg van slecht onderhoud aan uw dak.

Elk seizoen heeft haar eigen negatieve uitwerking op uw dak. In de herfst hopen zich bijvoorbeeld veel bladeren en takken op in uw dakgoot. Maak daarom uw dakgoot altijd goed schoon of laat dit doen door een gespecialiseerd bedrijf.

In de zomermaanden kan een bitumen dakbedekking zacht worden en uitzetten, waardoor de hechtlaag lostlaat. In de wintermaanden gebeurt juist het tegenovergestelde, waardoor scheurtjes kunnen ontstaan.

Oplossing daklekkage

 

Het is belangrijk om een daklekkage zo snel mogelijk te lokaliseren en te verhelpen met een dakreperatie. Hiermee voorkomt u meer ellende schade aan uw woning en uw kostbare inboedel.

Wanneer u een lek ontdekt is dit te op te lossen door een gespecialiseerd dakdekkersbedrijf in te schakelen. Wanneer u gaat zoeken naar een dakdekker, zult u zeer veel bedrijven tegenkomen die u van dienst willen zijn met het verhelpen van uw lekkage. Het is hierbij wel van belang dat u zaken doet met een erkend, gespecialiseerd bedrijf.

En uiteraard is voorkomen beter dan genezen. Overweeg daarom om uw dak periodiek te laten onderhouden door een erkend bedrijf. Zo blijft uw dak in topconditie en is de kans op een ernstige lekkage minimaal. Eventuele problemen worden op deze manier ook in een vroeg stadium ontdekt. Ook voor onderhoud kunt u terecht bij een dakdekkersbedrijf.

Bron van dit artikel : https://www.dakdekker-amsterdam.nu/