Leuk in huis
Image default
Dienstverlening

De vele voordelen van lekdetectie

Lekdetectie is een erg nuttige sector. De meeste mensen weten voornamelijk wie ze moeten opbellen om een lek te repareren, maar wat als je niet weet wat of waar het lekt? In dat geval ben je er natuurlijk niet veel mee dat je de beste loodgieter kent… Lekdetectie is de manier om dat probleem op te lossen: met lekdetectie kan je lekkages opsporen die zelfs niet zichtbaar zijn voor het oog, bijvoorbeeld in leidingen achter de muren. Er zijn dan ook professionele services die kwaliteitsvolle lekdetectie aanbieden en dat heeft meerdere voordelen, je leest ze hier.

Waar lekdetectie voor gebruikt wordt

Zoals al eerder vermeld kan je met lekdetectie technologie zelfs het meest onnaspeurbare lek opsporen. Dat is natuurlijk handig als je bijvoorbeeld met een vochtige plek aan de muur zit., want dan weet je waar het probleem precies zit en dat kan veel inzicht bieden: huur je een dakwerker of een loodgieter in om het probleem op te lossen? Ook kan je zulke lekdetectie preventief inzetten voor je bijvoorbeeld gaat verbouwen of verkopen, dan kom je later niet voor onaangename verrassingen te staan. Allemaal voordelen dus, maar hoe werkt het nu juist?

De technologie achter lekdetectie

Lekdetectie kan dus onzichtbare lekken opsporen, maar hoe dan? Het gaat allemaal over technieken die niet destructief zijn: je hoeft dus geen muren af te breken om aan de leidingen te kunnen. Dat werkt met bijvoorbeeld infraroodcamera’s die de temperatuur kunnen meten vanop afstand, maar ook met ultrasone geluiden die dan het lek in beeld kunnen brengen. Een andere techniek is om een kleurstof aan de watertoevoer toe te voegen, het lek komt dan vanzelf tevoorschijn. Lekdetectie maakt dus gebruik van slimme trucjes als ook hypermoderne snufjes, zo weet jij zeker waar het probleem zich bevindt en hoe je het kan oplossen!