Leuk in huis
Image default
Energie

Hoe kan ik direct duurzamer zijn in huis

Om energiezuiniger te wonen en duurzamer te leven kun je zelf al snel heel veel doen. Bij het verduurzamen van een woning wordt er vaak direct gedacht aan het laten plaatsen van zonnepanelen en het isoleren van de woning. Dat zijn zeker maatregelen die voor een heel groot deel van de verduurzaming van een woning kunnen zorgen. Je kunt al heel eenvoudig beginnen door direct een groot aantal dingen in huis te veranderen en anders te doen om duurzamer te wonen. Daarom geven we je in dit artikel ook verschillende tips en tricks die je direct kunt toepassen.

Waterverbruik

Gedurende de dag wordt er in een gemiddeld huishouden veel water gebruikt. Iedereen gaat onder de douche, meerdere malen naar het toilet, tanden poetsen, wassen, koken, de wasmachine moet draaien en je moet natuurlijk ook voldoende drinken. Om ervoor te zorgen dat je op water direct al een hoop kunt besparen kun je een aantal eenvoudige maatregelen treffen. Spreek met elkaar af dat je een bepaald aantal minuten onder de douche gaat en maak gebruik van een timer. Om kinderen mee te krijgen in deze maatregel kun je er ook een spelletje van maken wie het snelst klaar is. Verder is het ook aan te raden om een waterbesparende douchekop te monteren.

Elektriciteit

Ook op het gebied van elektriciteit kun je veel besparen. Denkend aan het waterverbruik kun je bijvoorbeeld de wasmachine het best laten draaien op een lage temperatuur. De vaatwasser kun je het best aanzetten als deze ook helemaal vol is. Plaats bij apparaten die in stand-by modus gaan een stekkerdoos met een aan- en uitschakelaar. Apparatuur zoals televisies, digitale ontvangers voor televisie en laptops verbruiken ook in stand-by modus de nodige energie. Op jaarbasis kan dit soms al tientallen euro’s besparen op de energierekening. Ook de opladers van mobiele telefoons kunnen, als deze nog in het stopcontact zitten, stroom verbruiken.

Duurzame apparaten en producten

Wat ook eenvoudig te doen is, is het vervangen van verschillende apparaten. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je overal in huis de oude lampen vervangt voor energiezuinige ledlampen. Op die manier kun je tot wel 90% energie per lamp besparen. In de keuken kun je ervoor kiezen om het gasfornuis te vervangen door een keramische of inductie kookplaat. Op die manier verbruik je op jaarbasis ook veel minder gas. Benieuwd naar de overige mogelijkheden en wil je inspiratie op doen? Kijk dan naar deze duurzame producten voor huishouden.