Leuk in huis
Image default
Huishoudelijk

Overstappen van gas naar inductie – waar moet u op letten?

Als u uw gasfornuis wilt vervangen voor een inductiekookplaat, heeft dat wel wat voeten in de aarde. Er zijn een aantal dingen waar u aan moet denken voordat u een inductiekookplaat aanschaft.

 

Van gas naar inductie – meterkast en stopcontact

Als u overstapt van gas naar inductie, wordt er in korte tijd een grote hoeveelheid elektriciteit gebruikt. Sommige meterkasten zijn daar niet op berekend. Er zal dan een nieuwe meterkast geplaatst moeten worden. Dit is afhankelijk van het vermogen van de inductiekookplaat. Het kan ook zijn dat er voor de aansluiting een speciaal stopcontact nodig is. Ook dit is afhankelijk van het vermogen.

 

Er zijn drie soorten inductiekookplaten:

  • Met een vermogen tot 3.680 watt – normaal stopcontact volstaat – aparte groep in de meterkast is raadzaam

  • Met een vermogen tussen 3.680 en 7.360 watt – perilex-stopcontact vereist – aanpassing in de meterkast vereist

  • Met een vermogen hoger dan 7.360 watt – perilex-stopcontact vereist – 3-fasenmeterkast vereist

Van gas naar inductie – uw oude pannen

De bodem van pannen waarmee op gas gekookt is, kunnen enigszins kromgetrokken zijn. Dat hoeft echter niet te betekenen dat ze niet op inductie te gebruiken zijn. Een beetje kromme bodem is geen enkel probleem. Belangrijker is dat de pan een magnetiseerbare bodem heeft. Dit kunt u controleren door een magneet bij de bodem van de pan te houden. Als de magneet blijft plakken, bevat de bodem voldoende magnetiseerbaar materiaal, en is hij geschikt voor het koken op inductie.

Een pan die niet geschikt is voor het koken op inductie, hoeft toch niet weggegooid te worden. Met een inductie-adapter kunt u er toch mee blijven koken. Als u de inductie-adapter onder de pan legt, zal het de warmte naar de pan geleiden. Inductie-adapters zijn ook geschikt voor pannen en potten die niet van metaal zijn, zoals tajines of glazen schalen.

 

Raadpleeg een expert

Het is verstandig om een expert te laten kijken naar uw meterkast en electiciteitsaansluitingen voordat u overgaat tot de overstap van gas naar inductie. U komt dan niet voor verrassingen te staan.