Leuk in huis
Image default
Kinderen

Hoe te zorgen voor een pasgeboren baby

De eerste dag van een pasgeboren baby is zowel spannend als vermoeiend. In dit artikel zullen we het hebben over hoe je voor de huid, navelstreng en placenta van een pasgeborene kunt zorgen. We zullen ook bespreken hoe je kunt zien of je baby voldragen is of niet. De huid van een pasgeborene is gevlekt, blauw of wit. Het is bedekt met vruchtwater, bloed of vernix. Dit is normaal, maar je moet het zo snel mogelijk afwassen.

Het zicht van een pasgeboren baby is onontwikkeld bij de geboorte en de focus ligt voornamelijk op 30 centimeter afstand. Dit maakt het voor hem of haar moeilijk om gezichten en andere objecten in de omgeving te herkennen. Een nieuwe baby kan ook het vruchtwater en de biest ruiken, maar deze zintuiglijke ervaringen zijn nog niet verbonden. De voeten en benen van een pasgeborene draaien in en uit. De tenen overlappen met de nagels, waardoor ze er ingegroeid uitzien.

Pasgeborenen hebben een gemengd slaapschema. Overdag zijn ze alerter en ’s nachts slaperiger. Om hen te helpen de juiste hoeveelheid slaap te krijgen, beperk je de stimulatie in de kinderkamer. Houd de lichten laag en de kamer donker. Praat ’s nachts niet met ze – bewaar dit voor overdag. Je kunt ze wakker houden door met ze te praten of met ze te spelen. Gedurende deze tijd zijn ze het meest actief en alert.

Terwijl de oogbollen en hersenen nog in ontwikkeling zijn, is het gezichtsvermogen van een pasgeborene scherp. Het zicht van een baby is meestal wazig bij de geboorte, maar het gezichtsvermogen ontwikkelt zich in de loop van de tijd. In dit stadium kunnen pasgeborenen heel dicht bij hun omgeving kijken. Ze zijn echter nog niet in staat om de visuele beelden die ze zien in betekenisvolle vormen te organiseren. Hun reukvermogen is ontwikkeld, maar ze kunnen alleen onderscheid maken tussen kleuren en patronen. Ze voelen ook de geur van vruchtwater en colostrum. Hun monden hebben de vorm van een menselijk gezicht en lijken op een ingegroeide nagel.

De huid van een pasgeboren baby is grijsachtig tot donkerblauw bij de geboorte en zal binnen enkele dagen een normale teint bereiken. Het is bedekt met strepen bloed en is omgeven door een laag vernix caseosa, die fungeert als een antibacteriële barrière. De poep van een pasgeborene kan eruit zien als een schil en kan zelfs een moedervlek zijn. Je kunt ook uitkijken voor tekenen van infectie door de groei van je baby in de gaten te houden.

Geschreven door Oivr.nl