Leuk in huis
Image default
Verwarming

Koolmonoxide en uw cv-ketel

Koolmonoxide is een zogenaamde sluipmoordenaar. Dit komt doordat je het goedje niet ruikt en het tevens smaakloos, onzichtbaar en giftig is. Er zijn al effecten merkbaar bij een concentratie van 150 PPM en het is al dodelijk bij 400 PPM. Een veelvoorkomende oorzaak van blootstelling aan koolmonoxide is een niet goed aangesloten Cv-ketel. Daarom is het uiteraard erg belangrijk dat je een veilige en goed onderhouden cv-ketel in huis hebt. Daarom geven de kenners van S.I Loodgieter Amsterdam u graag een aantal tips om de kans op aanraking met koolmonoxide te verminderen.

De effecten van blootstelling aan koolmonoxide

De effecten van blootstelling aan koolmonoxide zijn al bij een concentratie van 150 PPM merkbaar. Blootstelling gedurende 1,5 uur in deze concentratie zal resulteren in lichte hoofdpijn. Als de concentratie nog iets hoger wordt (200 PPM) kunnen symptomen optreden zoals duizeligheid, misselijkheid en vermoeidheid. Vanaf 400 PPM wordt het echt gevaarlijk (levensbedreigend na 3 uur). Naarmate de concentratie hoger is, zal het lek steeds sneller levensbedreigend worden.

Veiligheidsinspectie is belangrijk.

Wanneer u een geschikte cv-ketel installateur heeft gevonden met de erkende certificaten, vraag dan aan de installateur om de gasleidingen en de rookgasafvoer te controleren en een koolmonoxide meting kan doen. Deze 3 punten zijn erg belangrijk en neem dit serieus. Wat houden deze 3 punten in?

-Gasleidingen: Er kan wellicht een lekkage zitten in uw gasleidingen dat u misschien niet gemerkt heeft.

-Rookgasafvoer: De rookgasafvoer gaat net zo lang mee als de cv-ketel. Bij het vervangen van de cv-ketel is het dus ook belangrijk dat de rookgasafvoer ook tegelijk met de cv-ketel wordt vervangen.

-Koolmonoxide meting: Het is belangrijk om te weten of er koolmonoxide in uw huis is en wat de waarden zijn.

Plaats koolmonoxidemelders

Buiten de tips hierboven kunt u ook zelf een stap nemen ondernemen om een koolmonoxide melder te plaatsen in uw huis. De koolmonoxide melder moet in de buurt bij een cv-ketel geplaatst worden, de prijs van een betrouwbare koolmonoxidemelder ligt tussen de 25 en 50 euro. Bij veel winkels zoals de Gamma of Karwei zijn deze verkrijgbaar.

Onderhoudscontract

De laatste en belangrijkste tip is om een onderhoudscontract af te sluiten. Het is normaal om de cv-ketel 1 a 2 keer per jaar te laten bekijken en onderhoud te plegen. Zo bent u zeker van een veilig en goed werkende cv-ketel zo voorkomt u ook storingen. Problemen kunnen tijdig worden gelokaliseerd en worden verholpen. Het is dus een kleine investering die zichzelf vaak terugverdient.

Bron van dit artikel : https://loodgietersbedrijf-amsterdam.nu/