Leuk in huis
Image default
Woning en Tuin

Hoe kan je het isoleren van een schuin dak het beste aanpakken?

Een schuin dak isoleren is lang niet zo eenvoudig als dat het misschien lijkt. Er zijn namelijk veel verschillende soorten manieren waarop je de klus aan kan pakken. Deze methoden hebben allen hun eigen voor- en nadelen. Om erachter te komen welke aanpak het meest geschikt is in jouw situatie, lees je in dit blog meer informatie.

Voordelen schuin dak isoleren

Voordat je geld gaat uitgeven aan het isoleren van je schuine dak, is het natuurlijk ook belangrijk dat je weet wat het je precies gaat opleveren. Ten eerste houdt je woning door middel van isolatie meer warmte vast. Hierdoor hoef je je verwarming minder vaak aan te zetten, waardoor je niet alleen een hoop geld op je energierekening bespaart, maar ook nog eens een steentje bijdraagt aan een beter milieu. Daarnaast is het woonklimaat in een geïsoleerd huis prettiger, aangezien het in de winter langer warm blijft en in de zomer juist langer koel.

Langs binnen isoleren

De meest eenvoudige manier om een schuin dak te isoleren is door het isolatiemateriaal langs binnen aan te brengen. Meestal wordt er dan een metalen of houten raamwerk gemaakt waar vervolgens het isolatiemateriaal geklemd wordt. Vervolgens wordt dit afgewerkt door middel van bijvoorbeeld een gipsplaat of een houten of kunststof paneel. 

Tussen het isolatiemateriaal en de afwerking wordt een zogenaamd dampscherm aangebracht. Dit beschermt het isolatiemateriaal tegen vocht, wat de isolatiewaarde vermindert. Omdat isoleren langs binnen een redelijk eenvoudige klus is, zijn ook de kosten relatief laag. 

Langs buiten isoleren

Ook is het mogelijk om het isolatiemateriaal bovenop de dakconstructie te plaatsen. In dat geval wordt de buitenzijde van je dak geïsoleerd. Ten eerste dient hiervoor de dakbedekking te worden verwijderd. Vervolgens wordt er een dampscherm aangebracht, gevolgd door het isolatiemateriaal en daarna de onderdakfolie. Ten slotte wordt de dakbedekking weer geplaatst. Deze klus is natuurlijk wat lastiger dan isoleren langs binnen en vanzelfsprekend dus ook duurder. Deze uiteindelijke prijs is echter afhankelijk van een aantal factoren, zoals of je je oude dakbedekking hergebruikt of nieuwe aanschaft.